پنجشنبه 6 ارديبهشت 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 

اخبار داخلی هموطن آنلاين هجوم طوفان‌های بیابانی به گلستان

 
 

سه شنبه 8 تير 1395

هجوم طوفان‌های بیابانی به گلستان

 
 

سازمان جنگل ها ومراتع کشور، این خطه شمالی ایران را به عنوان منطقه در معرض بیابانی شدن اعلام کرده وبیابان شدن 460هزارهکتار از مساحت گلستان را تأیید کرده است.

روزنامه ایران نوشت: سازمان جنگل ها ومراتع کشور، این خطه شمالی ایران را به عنوان منطقه در معرض بیابانی شدن اعلام کرده وبیابان شدن 460هزارهکتار از مساحت گلستان را تأیید کرده است. سال گذشته اداره منابع طبیعی و آبخیزداری، گلستان را در فهرست 18 استان درگیربیابانزایی معرفی کرد که عواملی چون ریزگردها، تغییراقلیم و فرسایش خاک آن را تهدید می کند. گلستان اگرچه منطقه ای سرسبزبا رتبه برترتولید گندم شناخته می شود، اما همواره با خشکسالی روبه‌رو بوده است. قسمت‌هایی از شمال این استان بخصوص در حوزه شهرستان‌های گنبدکاووس، مراوه تپه، گُمیشان، آق قلا و آزادشهر و حتی اراضی دشت گرگان به علت مجاورت با صحرای قره قوم ترکمنستان در معرض پدیده خزنده بیابانزایی قرار دارد. کارشناسان علت اصلی بیابانی شدن این مناطق را علاوه بر مجاورت با صحرای قره قوم ترکمنستان، بارندگی کم درشمال وشرق استان، تخریب مراتع و جنگل ها می دانند.
«عبدالرحیم لطفی»، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی گلستان با اشاره به اینکه اراضی شمالی این استان در معرض بیابانی شدن قرار دارد، افزود: این مناطق در نزدیکی صحرای خشک قره قوم قرار گرفته است، بیابانی که درجه حرارت آن به 50 درجه می رسد و در سال هایی که بارندگی در منطقه ما کم می شود، گرد و خاک این بیابان به داخل کشور هجوم می آورد. لطفی افزود: در مناطق مرزی به علت نبود آب کافی، پوشش گیاهی بعد از مدتی خشک می شود و حصار طبیعی در برابر بیابان قره قوم از بین می رود. بنابراین باید کاری کنیم که این اتفاق نیفتد یا دیرتر رخ دهد. در سال‌های گذشته بوته کاری با بوته هایی که دائم سبز باشد را انجام دادیم. پوشش گیاهی این مناطق بوته های علفی است که 3ماه سبز بوده و بعد خشک می شود یا دام ها آن ها را می خورند اما گونه هایی هم به صورت گلدانی کاشت شده که نسبت به خشکی و شوری مقاوم است.
درحال حاضر مطالعات و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد تا جلوی بیابان را بگیریم. هم اکنون همکاری مشترکی در این زمینه با کشور ترکمنستان نداریم و فقط رودخانه مرزی اترک را به عنوان مانع طبیعی داریم که دو طرف آن درختچه گز می‌تواند سبز شود و به جلوگیری از حرکت بیابان کمک کند. وی درخصوص بخش‌هایی از مناطق استان که با طوفان گرد وغبار و حرکت شن های روان روبه رو است، توضیح داد: در بخش هایی از استان، بارش زیر 200 میلیمتر است. این مناطق مشخص شده و سازمان جنگل ها آن را بیابانی تلقی کرده که در آنجا باید مطالعه دقیق تری انجام گیرد. در این رابطه کمک های فنی واعتباری بیشتری لازم است. در سال 93 کمک های خوبی برای مقابله با بیابانزایی پیش بینی شد، اما میزان بودجه برای مقابله با بیابان و توسعه اقدام های بیولوژیک کم است و باید از منابع استانی و ملی اعتبار بیشتری گذاشته شود.
«ابوطالب قزلسفلو»، مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری گلستان با اشاره به اینکه مناطق در معرض بیابانزایی و مشکل ریزگردها با انجام مطالعه های لازم در شمال استان شناسایی شده، اظهار داشت: کد اعتباری بیابانزدایی از سازمان جنگل ها ومراتع کشور گرفته شده و دراین رابطه 110 هکتار از اراضی بیابانی استان در سال 94 احیا شده است. قزلسفلو درخصوص اهمیت بیابانزدایی در استان، افزود: مقابله با بیابانزایی در سطح 460 هزار هکتار اراضی زراعی و منابع طبیعی ضمن حفظ خاک به عنوان بستر تولید و ثروت بی جانشین از بیابانی ، دشت رسوبی شور شدن ، در خطر افتادن سلامت مردم و بیماری های تنفسی و ریوی ناشی از مشکل ریزگرد ها جلوگیری خواهد کرد.

 
 
   
 
 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار