پنجشنبه 9 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 

اخبار داخلی جاده تندرستی در مورد ارتباطات سلامت بیشتر بدانیم

 
 

سه شنبه 23 بهمن 1397

در مورد ارتباطات سلامت بیشتر بدانیم

 
 

امروزه «ارتباطات سلامت»، یکی از متغیرهای موثر در زمینه تلاش ها و اقدامات ملی و جهانی در جهت بهبود سلامت فردی و عمومی است. ارتباطات سلامت جنبه های پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت را در بر می گیرد.

سمیه نیکانلو- امروزه «ارتباطات سلامت»، یکی از متغیرهای موثر در زمینه تلاش ها و اقدامات ملی و جهانی در جهت بهبود سلامت فردی و عمومی است. ارتباطات سلامت جنبه های پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت را در بر می گیرد.
حوزه های ارتباطات سلامت
۱- حوزه ارتباطات اقناعی: استفاده از تاکتیک های اقناعی و ترغیبی تا مخاطب خود را با ایده های جدید یا عادات و رفتارهای معینی وفق دهد.- رابطه متخصص(پزشک)- بیمار، توصیه ها و رژیم های بالینی
۲- حوزه ارتباطات ریسک: کمک کردن به افراد برای فهم یک موضوع جدی و حساس و چگونگی تصمیم گیری برای مدیریت و عملیاتی کردن آن.
۳- حوزه حمایت رسانه ای: استفاده از رسانه ها برای پیشبرد ابتکارها و سیاست های اجتماعی و عمومی سلامت
۴- حوزه آموزش و آموزش از راه سرگرمی:استفاده از تولیدات رسانه های مختلف؛ تلویزیونی، رادیویی،اینترنتی و مطبوعاتی نظایر آن برای عرضه پیام های سلامت- افزایش سواد سلامت
۵- حوزه ارتباطات سلامت تعاملی:به حوزه تعامل بیمار یا متخصصان سلامت از طریق ابزارهای تعاملی که آنها را قادر به ارسال و دریافت پیام و راهنمایی درباره موضوعات معین اشاره دارد.
۶-حوزه ارتباطات توسعه: استفاده از رسانه ها و روزنامه نگاری سلامت برای پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت و کیفیت زندگی(سلامت جسمی، روحی و اجتماعی)
۷-حوزه ارتباطات مشارکتی:خلق کمپین ها و مشارکت اجتماعی وضعیت رشته ارتباطات سلامت در اروپا و آسیا
«ظهور سلامت به عنوان یک نگرانی شخصی مهم بعد از جنگ های دوم»، «ارتقای جایگاه سلامت به عنوان یکی از ارزش های جامعه آمریکایی» و «تاسیس سازمان مراقبت بهداشتی در اواسط قرن بیستم در ایالات متحده آمریکا»، ازعوامل اصلی تکامل رشته ارتباطات سلامت بوده اند(Thomas,2006:39). قبل از ظهور پزشکی نوین، ارتباطات سلامت ، رسمیت نیافته بود.در پزشکی نوین بر پیشگیری بیش از درمان تاکید می شود(Ibid:43).
ارتباطات سلامت در طی ۳۰ سال گذشته، حوزه مطالعاتی فعال و مهمی در زمینه نقش های برجسته ارتباطات انسانی و ارتباطات رسانه ای در حوزه پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت بوده است. ارتباطات سلامت به عنوان یک حوزه مهم مطالعاتی و تحقیقاتی با انتشار نخستین کتابها از نویسندگانی چون گری کرپ و پتر نورث هاوس ولورل نورث هاوس در سالهای ۱۹۸۴ و ۱۹۸۵ مورد توجه و نهادینه شد.
درسال ۱۹۸۰ در غرب پژوهش های ارتباطی درحوزه سلامت هنوز جایگاه چندانی نداشت زیرا «ارتباطات سلامت» هنوز به عنوان یک رشته و حوزه مطالعاتی شناخته شده نبودCassata,1980: 584). سه دهه بعد ارتباطات سلامت، نه تنها از جایگاه و مشروعیت ویژه در غرب به ویژه در ایالات متحده، برخوردار شد بلکه به عنوان یک حوزه مهم مطالعاتی در ارتباطات تبدیل شد.
اما توسعه چشمگیر این حوزه مطالعاتی تنها مختص ایالات متحده نماند و رشد سریع آن در آسیا نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. آسیا پرجمعیت ترین قاره جهان است با حدود ۴ میلیارد نفر یعنی حدود ۶۰ درصد کل جمعیت جهان(هند و چین و توکیو وسنگاپور و هنگ کنگ). تراکم جمعیتی و تماس های میان فردی بسیار نزدیک، زمینه مناسبی برای رشد سریع بیماری هاست. در آسیا مهمترین تهدیدهای سلامتی شامل فقرسواد سلامت، شکاف های بهداشتی، منابع محدود، حکمرانی بد و ناکارآمد و خطرات زیست محیطی هستند.
در آسیا، موضوع سلامت که برای مدتی طولانی به حاشیه رفته بود، به زمینه مستعدی برای ظهور و رشد بیماری های همه گیر تبدیل شد.در هنگ کنگ در سال ۱۹۹۷ آنفولانزای مرغی، برای نخستین بار از پرندگان به انسان سرایت کرد و شش کشته برجای گذاشت.در گوانجوی چین در سال ۲۰۰۳، ۱۰ درصد از میان مرگ و میرهای ناشی از سارس ناشی از سروکار تعامل با حیوانات وحشی و مصرف (راسوی نقاب دار آسیایی) بوده است.این بیماری های غفونی نیاز به اطلاع رسانی مناسب به مردم را ضروری کرد.

 
 
   
 
 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار