سينماي ايران در جهان، مقررات جشنواره فيلم کودک، تعويق افتتاح کاخ جشنواره فيلم فجر، اپراي کيارستمي، شکسته شدن طلسم بيضايي و ... مهمترين سايه روشن دنياي فرهنگ و هنر در هفته گذشته هستند.
حضور سينماي ايران در جشنوارههاي جهاني هفته گذشته در صدر اخبار حوزه فرهنگ و هنر قرار گرفت. شصت و يکمين جشنواره فيلم کن و پانزدهمين جشنواره فيلم مستند هات داکز از مهمترين اين رويدادها هستند که حضور سينماي ايران را هم به نوعي ثبت ميکنند.
جشنواره فيلم کن از 14 تا 25 مه (25 ارديبهشت تا پنجم خرداد) برگزار ميشود و شان پن رئيس هيئت داوران آن است. تعويق نشست مطبوعاتي اين جشنواره از پنجشنبه 29 فروردين به چهارشنبه چهارم ارديبهشت گمانهزنيها درباره سينماي ايران را هم وارد عرصهاي جديد کرده است. هر چند هفته گذشته حضور چند فيلم از سوي سازندگان اين آثار قطعيت بيشتري پيدا کرده است.
فيلم "تنها دو بار زندگي ميکنيم" بهنام بهزادي براي حضور در بخش هفته منتقدان، "شيرين" عباس کيارستمي براي حضور در بخش مسابقه، "ترانه تنهايي تهران" به کارگرداني سامان سالور در فهرست ذخيره دو بخش نوعي نگاه و دوهفته کارگردانان و همچنين "چاه کندن در لاس وگاس" امير نادري نيز در بخش رسمي کن 2008 از احتمال حضور بيشتر برخوردار هستند.
پانزدهمين جشنواره فيلم مستند هات داکز از ديروز در حالي در تورنتو آغاز شد که از ايران شش فيلم در دو بخش مسابقه بينالملل و تمرکز بر ايران حضور دارند. "باد دبور" محمد رسولاف در بخش مسابقه بينالملل و "روزهاي بيتقويم" مهرداد اسکويي، "تهران انار ندارد" مسعود بخشي، "کارت قرمز" مهناز افضلي، "به کجا تعلق دارم" مهوش شيخالاسلامي و "سيانوزه" رخساره قائم مقامي نيز در بخش تمرکز بر ايران به نمايش درميآيند.
اين پنج فيلم در بخش مسابقه فيلمهاي نيمهبلند و بلند و جايزه فيلم منتخب تماشاگران نيز به رقابت ميپردازند. در جشنواره هات داکز امسال چهار سمينار برگزار ميشود که يکي از آنها اختصاص به سينماي مستند ايران دارد و از فيلمسازان ايراني که در جشنواره فيلم دارند دعوت شده تا درباره مستندهاي خودشان و وضعيت سينماي مستند ايران صحبت کنند. اين جشنواره تا 27 آوريل (هشتم ارديبهشت) ادامه دارد.
هجدهمين جشنواره سالانه فيلمهاي ايراني در دانشگاه UCLA هفته گذشته آغاز شده و تا هشتم ارديبهشتماه ادامه دارد. فيلمهاي "فرش ايراني"، "تهران انار ندارد"، "اتوبوس شب" کيومرث پوراحمد، "کارت قرمز"، "آن سه" نقي نعمتي، "ميناي شهر خاموش" اميرشهاب رضويان و "قاصدک در باد ميرقصد" محمدابراهيم معيري در اين جشنواره به نمايش درميآيند. نشست بحث و بررسي هنر فيلمسازي در ايران معاصر و تحليل فيلمسازي در ايران با حضور هشت سينماگر ديگر برنامههاي جشنواره است.
هفته گذشته جمعي از اهالي سينما به عيادت اصغر شاهوردي صدابردار آسيبديده سينما رفتند. در اين ديدار افرادي چون رضا ميرکريمي، مجيد مجيدي، جعفر پناهي، کمال تبريزي، محمدرضا دلپاک، حسين محجوب، محمدرضا موئيني و نظامالدين کيايي حضور داشتند. ميرکريمي در اين ديدار پيشنهاد تشکيل يک صندوق حمايتي براي حل مشکلات اعضاء حادثه ديده را مطرح کرد و از تشکيل کميته پيگيري مسائل و مشکلات مداواي شاهوردي خبر داد.
مقررات بيست و دومين جشنواره بينالمللي فيلمهاي کودکان و نوجوانان هفته گذشته اعلام شد. اين جشنواره در سه بخش مسابقه فيلم و ويدئو، خارج از مسابقه و نمايشهاي ويژه از اول تا پنجم تيرماه 1387 در همدان برگزار ميشود. مهلت تحويل کپي فيلمهاي پذيرفته شده در بخشهاي مختلف جشنواره حداکثر تا اول خرداد است.
شهريورماه 86 بود که احداث کاخ جشنواره فيلم فجر در پارک ملت در صدر اخبار سينمايي قرار گرفت. ساخت اين مجموعه سينمايي با کاربري کاخ جشنواره در بزرگترين مجتمع علمي فرهنگي کشور در پارک ملت تهران به صورت جدي از اسفندماه 85 آغاز شده و قرار بود تا بهمن 86 به بهرهبرداري برسد که اين اتفاق نيفتاد.
شهردار تهران در مراسم افتتاح رسمي سينما آزادي ضمن اشاره به اين تعويق از تکميل مجموعه فرهنگي سينمايي پارک ملت تا ارديبهشت 87 خبر داد. اما اکبر تشکرينيا مدير عامل شرکت توسعه فضاهاي فرهنگي شهرداري تهران اعلام کرد اين مجموعه با بيش از 90 درصد پيشرفت در مراحل تجهيز نهايي قرار دارد و تا پايان خرداد به بهرهبرداري ميرسد.
عباس کيارستمي هفته گذشته حضوري پررنگ در عرصههاي مختلف فرهنگ و هنر داشت. اظهار نظر او درباره بزرگان عرصه ادبيات چون حافظ، سعدي و مولانا به نوعي تجربهگرايي او را برجسته ميکند هر چند با عقايد سايرين مطابقت ندارد. کيارستمي همچنين يک ماه ديگر اپرايي از آثار موتزارت را در لندن به صحنه ميبرد. وي در اين رويداد هنري اجرايي جديد از اپراي "زنها همگي همانجورند" را کارگرداني ميکند که از آثار برجسته موتزارت در سال 1790 است.
خبرهاي احتمالي درباره پروژه جديد بهرام بيضايي بالاخره به قطعيت رسيد و برخي بازيگران فيلم "وقتي همه خوابيم" مشخص شدند. مژده شمسايي، عليرضا جلاليتبار، حسام نواب صفوي، شقايق فراهاني، هدايت هاشمي، سحر دولتشاهي، مهرداد ضيايي، ميرطاهر مظلومي، حسين محب اهري، اميرکاوه آهنينجان، سيروس تسليمي، بابک بيات، رضا ديلمي، محمد اطهري، محمد رضايي راد و ... برخي بازيگراني هستند که اين روزها زير نظر بيضايي تمرين ميکنند.
دومين جشن انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي که قرار بود چهارشنبه هفته گذشته در خانه سينما برگزار شود، به علت مصادف شدن با نشستهاي تخصصي انجمن بازيگران به نيمه ارديبهشت موکول شد. اين جشن در مکاني جديد برگزار خواهد شد و در اين مراسم علاوه بر اهداء جوايز از سوي داوران انجمن به برگزيدگان جشنواره فيلم فجر، بزرگداشتي نيز برپا ميشود.
|