نتايج يک پژوهش نشان مي دهد که هر يک از معتادان کشور حداقل از 30 هزار تا 5 ميليون تومان در ماه صرف اعتياد خود مي کنند که اين رقم طور متوسط به 182 هزار تومان در ماه محاسبه شده است.
به گزارش مهر، بر اساس تحقيقات انجام شده در مرکز تحقيقات سوء مصرف مواد و وابستگي به مواد دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي هزينه پرداختي از سوي معتادان براي خريد ماهانه 81 گرم سوخته 170 هزار تومان و هزينه متوسط 9 گرم شيشه ماهانه 214 هزار تومان است.
با اين همه رئيس انجمن علمي مددکاران اجتماعي ايران در اين باره مي گويد: نمي توان گفت که هر معتاد در ماه پنج ميليون تومان صرف خريد مواد مخدر مي کند، اگر يک معتاد با وضع مالي بسيار خوب نيم کيلو ترياک مرغوب در ماه هم استفاده کند از يک ميليون تومان تجاوز نمي کند.
دکتر مصطفي اقليما افزود: با اين همه رقم 5 ميليون توماني که در اين پژوهش عنوان شده از جهاتي نيز درست به نظر مي رسد. چرا که اگر سرانه هزينه هايي که ستاد مبارزه با مواد مخدر، نيروي انتظامي، سازمان بهزيستي و نهادهاي دولتي ديگر صرف مبارزه با مواد مخدر مي کنند را محاسبه کنيم قطعا به 5 ميليون تومان مي رسد.
اين در حالي است که مجري اين طرح پژوهشي در گفتگو با خبرنگار مهر مصرف 5 ميليون تومان مواد براي يک معتاد در ماه را امر عادي تلقي کرد و گفت: معتاداني که کوکائين مصرف مي کنند حداقل 5 ميليون تومان در ماه هزينه مي کنند.
گفته هاي هومان نارنجيها در حالي است که تعداد معتادان به کوکائين به دليل هزينه بالاي آن کم هستند و گرايش به اين ماده مخدر در کشور بالا نيست.
در بخش ديگري از اين پژوهش آمده است که معتاداني نيز وجود دارند که روزانه هزار تومان صرف اعتياد خود مي کنند که در ماه جمعا به 30 هزار تومان برسد.
نارنجيها با بيان اينکه منظور از هزار تومان مبلغ خالصي بوده که معتاد از جيب خود هزينه کرده است مي گويد: بسياري از معتادان مبالغي را که صرف اعتيادشان مي کنند از گروه دوستان يا والدين خود مي دزدند و رقم کل در اين پژوهش محاسبه نشده است.
مجري طرح ارزيابي وضعيت اعتياد مي افزايد: البته بسياري از معتادان در روز يک گرم ترياک دود کرده يا مي خورند که هزينه آنها در ماه به 30 هزار تومان مي رسد که اين مبلغ در مرزهاي شرقي کشور به 15 هزار تومان نيز کاهش مي يابد. با اين همه مصطفي اقليما درباره مصرف روزانه هزار تومان مواد عقيده دارد که اين رقم درست نيست چراکه حداقل هزينه هرمعتاد ايراني 200 هزار تومان و حداکثر آن يک ميليون تومان در ماه است.
براساس اين پژوهش تعداد معتادان کل کشور تا پايان سال گذشته يک ميليون و 166 هزار و 297 نفر بوده که دامنه آن در حدود 1.7 ميليون نفر تا 800 هزار نفر متغير است.
اين نتايج حاصل تحقيقاتي است که بر روي 6 هزار نفر معتاد انجام شده و اطلاعات بدست آمده از افراد مورد پژوهش در اين تحقيق در سه گروه معتادان خياباني، زنداني و مراجع کننده به مراکز درماني در شهرهاي اصلي کشور با مقايسه 10 اقليم جمع آوري شده و مورد مطالعه قرار گرفته اند.
رئيس انجمن علمي مددکاران اجتماعي ايران نيز اين موضوع را تاييد مي کند و مي گويد: " قطعا همين طور است. در شهرهاي بزرگ و پرجمعيت فشارهاي اجتماعي بيشتري وجود دارد و همين مسئله باعث افزايش اعتياد در شهرها مي شود.
اقليما در اين باره مي گويد: نبود امکانات تفريحي و فرهنگي براي جوانان، عدم اشتغالزايي براي آنها، نابساماني در اوضاع خانه و خانواده همچون طلاق و جدايي والدين باعث کاهش سن اعتياد در جوانان به خصوص در مناطق شهرنشين مي شود. |