20درصد ايرانيان سيگار مي‌کشند
مهر , شنبه 6 تير 1388 - ساعت 15:15

به عقيده کارشناسان، چرخه اقتصادي دخانيات، سود بسياري را نصيب کساني مي‌کند که سهمي در اين بازار دارند.

 

بنابر آمارهاي منتشر شده، نزديک به 20 درصد از مردم در کشور سيگار مي‌کشند و به عقيده کارشناسان، چرخه اقتصادي دخانيات، سود بسياري را نصيب کساني مي‌کند که سهمي در اين بازار دارند و هيچ سهمي در اقتصاد کشور ندارد.
روي آوردن به سيگار پديده‌اي چند وجهي است که به رغم تبليغات ستاد مبارزه با دخانيات بر روي پاکت‌هاي سيگار، همچنان ادامه دارد به همين دليل است که امروزه يک دسته از مشتري‌هاي پروپا قرص کيوسک‌هاي روزنامه‌فروشي و سوپرمارکت‌ها افرادي هستند که براي خريد دانه‌اي و يا پاکتي سيگار به اين اماکن مراجعه مي‌کنند.
به عقيده کارشناسان، چرخه اقتصادي دخانيات، سود بسياري را نصيب کساني مي‌کند که سهمي در اين بازار دارند.
مرتضي احتشام فر رئيس کارگروه بهداشت محيط خراسان رضوي در اين خصوص گفت: 77 درصد سربازان زير ديپلم به صورت نيمه مرتب در طول روز از سيگار استفاده مي‌کنند، اين رقم در سربازان ديپلم 64 درصد و بالاتر از ديپلم 47 درصد است.
وي با بيان اينکه سيگار، محبوب‌ترين سرگرمي بيشتر سربازان وظيفه است که متناسب با سختي کار، براي آنها محبوبيت بيشتري پيدا مي‌کند، گفت: با اين وجود تنها 11 درصد سربازان وظيفه، اوقات فراغت خود را به مطالعه کتاب و روزنامه مي‌پردازند.
رئيس انجمن آسم و آلرژي ايران نيز در اين خصوص گفت: ايران دومين کشور وارد کننده سيگار از آمريکاست که اين واردات هيچ توجيه انقلابي، اقتصادي و سياسي ندارد.
مصطفي معين ادامه داد: در مجموع، ايران پانزدهمين وارد کننده سيگار در دنيا محسوب مي‌شود و اين مسئله‌اي است که انتقادات زيادي را برانگيخته است.
وي گفت: اگرچه ايران براي ورود سيگار به کشور 20 درصد حق گمرک مي‌گيرد و به اين ترتيب افزايش هزينه‌هاي گمرکي مي‌تواند راهي براي کاهش مصرف روزانه سيگار تلقي شود اما با اين همه هنوز هم قيمت‌ها براي سيگاري‌ها آنقدر بالا نيست که از خريد آن صرف‌نظر کنند.
معين گفت: پيش‌بيني مي‌شود، در 30 سال آينده هر ساله 10 ميليون نفر به شمار معتادان به سيگار افزوده خواهد شد که 70 درصد اين قربانيان از کشورهاي در حال توسعه خواهند بود.
وي ادامه داد: بنابر آمارهاي کارشناسان، خسارت استعمال سيگار در ايران سالانه بيش از 12 هزار ميليارد ريال است که از اين بابت مشکلات اجتماعي و فرهنگي گوناگوني نصيب کشور مي‌شود.
وي گفت: در ايران سالانه بيش از شش هزار ميليارد ريال توسط سيگاري‌ها دود مي‌شود و بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهاني، دولت‌ها و مردم بيش از دو برابر ميزان استعمال دخانيات خسارت مي‌بينند.
رئيس انجمن آسم و آلرژي ايران تصريح کرد: آمارهاي موجود برخلاف آنچه ديگران تصور مي‌کنند، نشان‌دهنده گرايش جوانان به دخانيات نيست، بلکه بدان معناست که اين نوع کالاها در حجم بالايي در دسترس جوانان است و عده‌اي هم براي گسترش و قبضه کردن چنين بازار مستعد و داغي تلاش و تبليغ مي‌کنند.
محمود ابطحي مديرعامل شرکت دخانيات ايران نيز با اشاره به اينکه 75 درصد نياز کشور به سيگار از طريق واردات تامين مي‌شود، کاهش اين سهم به 25 درصد را از اهداف شرکت دخانيات اعلام کرد و گفت: ميزان درآمد دولت از محل واردات سيگار طي سال هاي 81 تا 84 به ترتيب 47، 90، 87 و 84 ميليارد تومان بوده و گفته مي‌شود که درآمد دولت از محل واردات سيگار تا پايان سال 85 به بيش از 100 ميليارد تومان رسيده است.
تجارت سيگار در کشور داستان غم‌انگيزي است که به دود شدن روزانه نزديک به 15ميليون نخ سيگار مي‌انجامد اين در صورتي است که اين سرمايه‌هاي دود شده مي تواند محرک مفيد اقتصادي باشد.




روزنامهء هموطن سلام http://www.hamvatansalam.com
آدرس خبر : http://www.hamvatansalam.com/news134158.html