«حميد نعمت ا...» با اشاره به اين كه زمان نوشتن فيلمنامه «بي پولي» به جنس كمديهاي ايتاليايي كه در آن ديالوگ نقش پر رنگي دارد فكر ميكردم، گفت: ديالوگگويي، جزو خصوصيات شخصيتهاي كار است، ضمن اين كه من براي ديالوگ احترام خاصي قائل هستم.
يكصدو هجدهمين برنامه از سلسله جلسات باشگاه فيلم تهران وابسته به فرهنگسراي هنر شب گذشته كه به نمايش فيلم سينمايي «بي پولي» اختصاص داشت، با حضور «مصطفي شايسته»،«حميد نعمت ا...» و «علي علائي» برگزار شد.
بر اساس اين گزارش در ابتداي اين نشست «مصطفي شايسته» در خصوص دليل همكاري خود با «حميد نعمت ا...» گفت: سابقه همكاري ما به سال ٨٠ و فيلم «بوتيك» باز ميگردد كه نتايج بسيار بسيار خوبي چه در بحث فرهنگي و چه در بحث اقتصادي، به همراه داشت و من را به عنوان يك تهيهكننده متقاعد كرد كه پيگير همكاري مجدد با نعمت الله باشم و ايشان هم نسبت به اين موضوع بي ميل نبود.
وي افزود: بعد از اين كه سال گذشته فيلمنامه «بي پولي» را ارائه كردند، با توجه به استعداد زياد ايشان در يك نوع سينماي خاص و متفاوت كه مخاطب نيز با آن ارتباط برقرار ميكند، با همان پيش زمينه فيلمنامه را خواندم و احساس كردم همان تفاوتها و نكات بارز در «بي پولي» نيز وجود دارد و اين موضوع زمينه همكاري مجدد ما را فراهم كرد.
«حميد نعمتالله» نيز در شروع صحبتهاي خود با اشاره به اين كه فيلمنامه كار كاملا مشترك بوده است، گفت: نميتوانم بگويم كه نقش چهكسي پررنگتر بوده است. فيلمنامه اين فيلم، ماحصل يك همكاري پررنگ بود و همه چيز دو نفره انجام شد.
كارگردان «بي پولي» در خصوص حساسيت خود نسبت به ساخت كار دوم و دورياش از فيلمسازي به اين دليل نيز اظهار داشت: به عنوان كار دوم طبيعتا يك مقدار وسواس بيشتري نسبت به كار اول داشتم اما امروز كه به كار جديدي فكر ميكنم، همان احساس كار اول و دوم در من وجود خواهد داشت.
«علي علائي» نيز كه به عنوان منتقد در اين نشست حاضر بود، در خصوص «بي پولي» گفت: در جشنواره فيلم فجر و در نشست مطبوعاتي اين فيلم تقريبا تمامي منتقدان هيچ نقدي بر فيلم نداشتند و اين موضوع، نشاندهنده سطح بالاي كار حميد نعمتالله در زمينه كارگرداني و فيلمنامهنويسي نسبت به سينماي ايران است.
وي افزود: فيلمهاي نعمتالله، كمتر به داستان متكي است و در آنها يك موقعيتهايي را كنار هم ميبينيم كه با نخ تسبيح به هم وصل شدهاند و در واقع، اولويت آن پازلها هستند و داستان، در موقعيت دوم قرار دارد.
اين منتقد سينمايي تصريح كرد: شخصيتپردازي يكي از مؤلفههاي نعمتالله است، به گونهاي كه در فيلمهاي او شخصيتهاي بومي حضور دارند و همه اينها كنار هم يك مجموعه كامل را ميسازد.
در ادامه اين نشست، مصطفي شايسته با ابراز اميدواري به استقبال مخاطبان از فيلم گفت: فيلم از روز چهارشنبه اكران ميشود و با توجه به استقبالي كه از فيلم در جشنواره فجر رخ داد، فكر ميكنم ارتباط خوبي را با مخاطب برقرار خواهد كرد.
وي افزود: انگيزه من از ساخت «بي پولي»، در درجه اول يك انگيزه فرهنگي بود اما زماني كه فيلم توانست در جشنواره و اكرانهاي خصوصي با مردم ارتباط برقرار كند، اميدوارم كه در اكران عمومي هم پرفروش شود و اگر اين اتفاق رخ دهد، اين موضوع نشان دهنده رشد فرهنگي مردم ما خواهد بود، چرا كه مردم از فيلمي استقبال خواهند كرد كه با انگيزه فرهنگي ساخته شده است. در مجموع فكر ميكنم با واكنش مثبتي روبرو شويم.
نعمتالله نيز در خصوص اهميت استقبال مخاطبان از فيلمش، گفت: استقبال مخاطب از يك فيلم جزو نكات ماهوي است و اين موضوع جداي از كيفيت و بخش خلاقه فيلم نيست، بلكه جزو ماهيت كار است، چرا كه سينماگر براي يك مخاطب فرضي نتيجه كار خود را پيشبيني ميكند و من هم طبيعتا هميشه به مخاطب فكر ميكنم.
كارگردان «بي پولي» همچنين در خصوص ديالوگمحوري اين فيلم اظهار داشت: در اين فيلم ديالوگ زياد است و اين موضوع ربطي به گيشه ندارد كه ما بخواهيم به خاطر گيشه ديالوگهاي بيشتري را داشته باشيم. ديالوگگويي، جزو خصوصيات شخصيتهاي كار است، ضمن اين كه من كلا براي ديالوگ احترام خاصي قائل هستم.
وي در ادامه در خصوص اين كه عدهاي فيلمنامه «بي پولي» را با كارهاي بيلي وايلدر مقايسه ميكنند، گفت: من به طور مشخص به بيلي وايلدر فكر نكرده بودم، او در زمينه اين نوع سينما استاد است اما من بيشتر به سبك كمديهاي ايتاليايي كه مبتني بر ديالوگ است فكر ميكردم.
در ادامه اين نشست، شايسته تهيهكننده «بي پولي» در پاسخ به اين پرسش كه تا چه حد نظراتش در فيلم دخيل شده است، اظهار داشت: فكر ميكنم اين موضوع و بحث بر سر دخالت تهيهكننده در كار كارگردان، از سن من گذشته باشد! البته من اين موقعيت را در سينماي ايران كاملا احساس ميكنم، اما اين ماجرا بين من و نعمتالله وجود نداشت كه دليل آن، شناخت عميق او از عوامل بود و تمام كساني كه جلوي دوربين حضور دارند، نتيجه انتخاب مشترك من و كارگردان است.
«نعمتالله» نيز در ادامه اين نشست، در پاسخ به اين پرسش كه چرا در اين فيلم نسبت به نسل جوان نگاه منفي داشته است، گفت: در اين فيلم نه نگاه منفي به جوانان داشتهام و نه نگاه مثبت، بلكه صرفا يكسري كاراكترها بودند كه مثل هر انسان ديگري، داراي اوج و فرودهايي هستند و با اين موضوع كه كاراكترهاي فيلم شمايلي از نسل جوان هستند، موافق نيست.
وي همچنين در خصوص دكوپاژ و نحوه تدوين كار خاطرنشان كرد: من اصولا هيچ دكوپاژ از پيش تعيين شدهاي در ذهنم وجود نداشت و علاقه داشتم كه فيلم به اصطلاح وِل باشد و به همين موقع تدوين كار نيز به حسن حسندوست گفتم كه راحت باشد و به نفع فيلم و حالت كلي فيلم، از برخي جزئيات چشم پوشي كردم چرا كه نميخواستم با خط كشي و فرم از پيش تعيينشدهاي «بي پولي» را بسازم و حتي ديالوگهاي فيلم هم اينگونه نيستند.
در خاتمه اين نشست، شايسته در خصوص علاقهاش نسبت به تهيه فيلم اول گفت: مهمترين انگيزه من براي توليد يك فيلم نگاه متفاوت است و در تمام فيلمهاي كه به عنوان فيلم اول كارگردانان آنها توليد كردهام، اين نگاه متفاوت را ميتوانيد ببينيد.
به گزارش فارس، برنامه نمايش آينده باشگاه فيلم تهران، روز يكشنبه ٥ مهرماه برگزار خواهد شد.
|