یکی از روزنامهها با ترانه سرای جوانی که بیشتر با "پاپی"ها همکاری دارد مصاحبهای کرده بود و او در پاسخ به این سوال که آیا اشعار دیگر شاعران را مطالعه میکنید یا نه گفته بود: "خیر... فقط گاهی اوقات شاملو، به ندرت هم سپهری و اشعار فروغ را هم گذرا!"
حالا این ترانه سرا از آن ترانهسراهای پر کار و معروف موسیقی پاپ است وای به حال بقیه ...
دشمن دیرینه پاپ
شاهین فرهت نیز که سخت مشغول کار است و گویا قصد دارد تا 2 سال دیگر 11 سمفونی بسازد در گفتوگویی با یک روزنامه اقتصادی اعتراف کرده بود که از دشمنان سرسخت موسیقی پاپ است. او گفته بود که به جز موسیقی پاپ دیگر موسیقیها هم این قابلیت را دارند تا شنونده را از روی صندلی تکان دهند... همچنین فرهت چندی پیش اعتراض خود را نسبت به تغییر نام سمفونی امام رضا (ع) (آخرین ساختهاش) اعلام کرده و گفته بود نمیدانم چرا نام این اثر را تغییر دادهاند.
فرهت در حال حاضر مسئولیت "موزه نت" مرکز موسیقی را که به تازگی تاسیس شده برعهده دارد.
مشکل کجاست؟
"مهدی شهید کلهری" یکی از نظریه پردازان و صاحبنظران فرهنگی در مصاحبه با یک شبکه ماهوارهای سیاستهای فرهنگی دولت جدید را تشریح و آنقدر صریح و شفاف و با ذکر مصادیق از مشکلات "موسیقی" کشور صحبت کرد که نگو و نپرس ... در حالی که این سخنان دهان به دهان نقل میشد خبر آمد که "کلهر" آن اظهارات را نظرات شخصی اعلام کرده و گفته هیچ ارتباطی با دولت جدید ندارد. هر چند این موضوع به خودی خود اتفاقی ساده و گذرا است؛ اما دست کم میتوان با کمی تامل به تجزیه و تحلیل آنی پرداخت و به نتایج مفیدی رسید چرا که "کلهر" با آن صبغه و سابقه فرهنگی که دارد قطعا نماینده قشر وسیعی از فعالان فرهنگی و مسئولان سابق ولاحق مراکز فرهنگی به شمار میرود. او تاکنون بارها از مسئولان و هنرمندان مختلف به عنوان شاگردان خودش نام برده که بسیاری از آنها در جایگاه خود منشاء اثرهایی هم بودهاند.
به هر حال کلهر برای نشان دادن مشرب باز و نگاه الفت آمیز دولت جدید (با فرض این که آن صحبتها تکذیب نشده باشد) به نکاتی اشاره کرده است که هرگز مشکل اصلی و اساسی "موسیقی" (فعلا بحث ما بر سر موسیقی است و کاری به سخنان ایشان در دیگر بخشهای فرهنگی نداریم) نبوده و نیست، هر چند که بخش عمدهای از آنها در حوزه مشکلات و موانع فعالیتهای موسیقایی مطرح است.
ایشان گفته، مشکل شادمهر عقیلی را در گرفتن مجوز نوارش حل کرده است. در صورتی که شادمهر عقیلی و امثال او "معلول" هستند و مشکل اصلی جای دیگری است یا به "ممیزی" در ارشاد خرده گرفتهاند در حالی که اتفاقا این نوع ممیزی اگر درست و اصولی اعمال شود، آب حیات موسیقی خواهد بود و نه مانعی بر سر ارتقای کیفی و کمی ... آقای کلهر که خود واقعا از دلسوزان فرهنگی است باید کمی دقیقتر به مشکلات ریشهای موسیقی کشور بنگرند و مسائل را عمیقتر دریابد. مشکلات موجود موسیقی کاملا با مشکلات یک دهه گذشته متفاوت است. در شرایط حاضر هر گونه زمینه برای تربیت و خلق هنرمندان عمیق و برجسته از بین رفته است. برگزاری کنسرت و تولید نوار و آثار مرتبط با موسیقی و هنر نه تنها هیچ بهره معنوی ندارد بلکه توام با ضرر و زیان فراوان مادی است. آموزش و تعلیم ما حتی در دانشگاهها با مشکلات جدی مواجه است. مشکل موسیقی در صدا و سیما نیز محدود به نشان دادن یا ندادن ساز نیست. این بسیار ساده انگارانه است که ما فکر کنیم اگر صدا و سیما ساز را نشان دهد مشکل حل میشود. مشکل ما پژوهش موسیقی است، مشکل ما به عدم درک و دریافت برخی مسئولان فرهنگی در همه نهادها و ارگان ها و مجلس و دولت و... از موسیقی درست و سالم بر میگردد...
بله مشکل در ممیزی هم وجود دارد؛ اما نباید کل ممیزی را زیرسوال ببریم. سوال اینجاست که برخی اشعار حافظ و مولانا و خیام رد میشد ولی در عین حال اشعار بسیار مبتذلی از به اصطلاح "ترانه سرایان" امروزی مجوز نشر میگیرند. اما باز این مورد از مواردی است که اگر زیرساختها و سیاستگذاریها متحول شود و به اصطلاح واقعبینانه و کارشناسانه پیریزی شود قطعا از بین خواهد رفت به هر صورت جناب کلهر که مدتی ریاست مرکز موسیقی صدا و سیما را برعهده داشتهاند با مشکلات موسیقی صدا و سیما هم آشنایی دارند ولی در آن زمان هم ایشان به تنهایی نتوانست مشکلات ریشهای موسیقی را برطرف کند هر چند قدمهایی برای برخی هنرمندان مثل اسدالله ملک، فرهنگ شریف، شادمهر عقیلی و... برداشت.
معصوم و غیرمعصوم
صحبت از مشکلات موسیقی شد. موضوعی که کتابها میشود درباره آن نوشت. اما تا دولت آینده مستقر شود باید فعلا از همین دولت و مشکلاتی که وجود دارد صحبت کرد. اواخر دوره مسئولیت رئیس سابق مرکز موسیقی بود که خبر افزایش بودجه موسیقی منتشر شد. این خبر بعدها به تایید مقامات مسئول رسید؛ اما متاسفانه این افزایش بودجه هیچگونه تاثیری در روند اجرایی موسیقی و فعالیتهای موسیقیدانان و نهادها و ارگان های فعال در این حوزه نداشته است یا اگر داشته چندان مشهود و ملموس نیست. البته این ادعایی است که بیشتر موسیقیدانان و نوازندگان دارند. معاونت امور هنری وزارت ارشاد باید در این زمینه پاسخگو باشد. این بودجه و این اعتبار حق موسیقی و موسیقیدانان بوده و هست و مسئولان فرهنگی حتی اگر دولت هم عوض شود باید برای این پرسش که چرا پس از گذشت چند سال و با وجود افزایش بودجه هنوز هنرمندانی هستند که طلب خود را از انجمن موسیقی و مرکز موسیقی نگرفتهاند. پاسخ قانع کنندهای بدهند، چه کسانی در این مسیر کارشکنی میکنند و حامیان آنها چه افرادی هستند. اگرچه مسئولان همگی "معصوم" نیستند؛ اما همه باید بدانیم که ماه همیشه پس ابر نمیماند.
مناسبت
در خبرها آمده بود که گروه موسیقی بوشهری لیان به مناسبت ششصدمین سالگرد دریانورد چینی در سنگاپور به اجرای برنامه میپردازند. خوب توجه کردید؟ مناسبت یعنی این!
ماجراهای دنبالهدار
ماجراهای همسر "فرهاد مهراد" با صدا و سیما هنوز پایان نپذیرفته است.
پوران گلفام در اعتراضهای مکرر خود به پخش صدای فرهاد به ویژه در ایام انتخابات خواستار جلوگیری از این کار شده است. هفتههای پیش هم ما به جواب دندان شکن و نرم و لطیف! جناب صوفی اشاره کردیم، همانجا که گفته بود چون فرهاد مردمی بوده پس این حق مردم است که صدایش را بشنوند ... در هر حال این بار همسر فرهاد به رئیس سازمان شکایت برده است. او به ضرغامی نوشته که من برای شما نامه نوشتم نه آقای صوفی! همسر فرهاد تاکید کرده که اصلا دنبال حقوق مادی نیست فقط میخواهد صدای همسرش پخش نشود البته اگر قبول دارند که او همسر فرهاد است.
|