فریدون ناصری ، رهبر و مدیر هنری ارکستر سمفونیک تهران، هفته گذشته به علت عارضه قلبی در بیمارستان مدائن تهران خاموش شد ، در حالی که به علت تشدید بیماری قلب و ریه خود چند روز قبل از فوت به حالت اغما فرو رفته و تا زمان خاموشی ، هوشیاری کامل خود را به دست نیاورد .
استاد فریدون ناصری خاموش و جامعه موسیقی ایران یک بار دیگر در سال جدید داغدار شد ، یادش گرامی و نامش جاودانه باد....
* * *
فعالیت های هنری " فریدون ناصری"
فریدون ناصحی در سال 1309 به دنیا آمد و به تحصیل در هنرستان موسیقی پرداخت ، شاگردی نزد " باغچه بان ناصحی " در اواخر دوران تحصیل در هنرستان باعث شد تا وی آهنگسازی را د ر مکتب وی آغاز کند ، بعد از آن مدت چهار سال دوره عالی کنترپوان ، فوگ و اصول آهنگسازی را نزد " ثمین باغچه بان " فرا گرفت ، مدتی نیز برای تحصیل موسیقی به اروپا رفت .
او در کنسرواتوار سلطنتی " بروکسل" در کلاس رهبر و آهنگساز بزرگ " آندره سوری " آهنگ سازی ، تصنیف، موسیقی فیلم و رهبر ی ارکستر آموخت .
ناصری در دهه 40 و 50 با رادیو و و تلویزیون ایران همکاری داشت و علاوه بر آن برای تعداد زیادی از فیلم ها نیز موزیک نوشته است که از آن جمله می توان به "ستارخان" (علی حاتمی) آن سوی مه و ناخدا خورشيد (ناصر تقوايی) ، كفش های ميرزا نوروز ( محمد متوسلانی)، حسین سیاه ( پرویز اصانلو) ، فصل خون ( حبیب کاوش ) ، محکومین و تاریخ سازان ( هادی صابر) اشاره کرد ، ضمن آنکه وی از سال 1369 تا کنون رهبری ارکستر سمفونیک تهران را بر عهده داشته است، پیش از وی رهبرانی چون
"میر حسین مین باشیان"، "پرویز محمود"،"روبرت گریگوریان"، "حشمت سنجری"، "رهبر اتریشی با نام تویمر" و "فرهاد مشکات" چوب رهبری ارکستر سمفونیک تهران که باید آن را یکی از قدیمی ترین ارکسترهای سمفونیک دنیا دانست ، در دست گرفته اند، بعد از پرویز مشکات، حشمت سنجری بار دیگر رهبری ارکستر سمفونیک تهران را بر عهده گرفت و از سال 1368 تا کنون " فریدون ناصری " به عنوان رهبر در این ارکستر فعالیت می کرد، ضمن آنکه تعدادی رهبر مهمان نیز در این مدت ارکستر سمفونیک تهران را رهبری کردند که از آن جمله می توان به منوچهر صهبایی، شهرداد روحانی ، علی رهبری، طالب خان شهیدی ، نصیر حیدریان، نادر مشایخی و ... اشاره کرد .
وی از دو سال پيش از رهبری این ارکستر استعفا داد ؛ اما از این تاریخ به بعد هیچ کس حاضر نشد تا رهبری ارکستر نیمه محتضر سمفونیک تهران که ناصری سال ها با مرارت های زیاد تنها توانسته بود از مرگ کامل آن جلوگیری کند ، را بپذیرد ، استاد از سال گذشته بعد از فوت همسر خود دچار افسردگی شدیدی شدند و از کلیه فعالیت های اجتماعی خود کناره کشیدند و آخرین حضور در صحنه وی را می توان به حضور کوتاه او در آخرین شب اجرای ارکستر به رهبری "علی رهبری" اشاره کرد که " رهبری" از وی به خاطر یک عمر فعالیت هنری و به ویژه رهبری و مدیریت ارکستر سمفونیک تهران تقدیر کرد.
پیام های تسلیت
استاد محمدرضا شجریان ، مرد بلند آوازه ایران ، که در سفر خود به بم این خبر را شنید ، ضمن تقدیر از یک عمر فعالیت های این هنرمند بزرگ به خانواده وی و جامعه هنری تسلیت گفت .
همچنین بلافاصله بعد از فوت وی بسیاری از مدیران هنری کشور مراتب تسلیت خود را اعلام داشتند ، بر همین اساس " احمد مسجد جامعی " ، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیامی درگذشت هنرمند فرزانه استاد ناصری را به خانواده وی و اهل وادی هنر و معنویت تسلیت گفت .
در این پیام آمده است : نقش بی بدیل استاد ناصری در احیای ارکستر سمفونیک تهران که مظهر حضور مجدد موسیقی علمی کشور به حساب می آید و همچنین شکیبایی، پایمردی و استواری این استاد در اعتلای فضیلت هنر در خور ستایش است و حدود دو دهه تلاش بی وقفه شادروان ناصری و هنرمندان صبور و فروتن موسیقی ایرانی و ارکستر سمفونیک هرگز از یادها نمی رود .
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این پیام آورده است: اینجانب با اظهار تاسف درگذشت این هنرمند شریف و پاکدامن را به خانواده گرامی ناصری و تبار بزرگ و شکیبای موسیقی ایران و هنرمندان این عرصه و نیز دوستداران فرهنگ و هنر تسلیت گفته و برای آن سعید فقید غفران و رحمت الهی و برای بازماندگان صبر آرزومندم .
"عزت الله ضرغامی " ، رییس سازمان صدا و سیما نیز در پیامی دیگری اظهار داشت : "فریدون ناصری" چهره ماندگار عرصه موسیقی ایران زمین آخرین نغمه های جاودانه خود را در صحنه حیات نواخت و رفت .
"ناصری" از ستارخان تا ناخدا خورشید و از رهبری ارکسترسمفونیک تهران تا عضو موثر شورای موسیقی سازمان صدا و سیما هوشمندانه همیشه و همه جا در ارتقا و اعتلای سطح کیفی موسیقی کشور حضوری کارآمد و کم نظیر داشت .
هنرمندان با جان و سرشت هنر ممزوج می شوند و در این گنبد دوار تا طنین آثارشان بجاست می مانند به نیکی بهن شورآفرینی و به روح انگیزی .
این جانب از طرف خانواده بزرگ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران این سوگ سوزناک را به همه هنرمندان و به ویژه خانواده محترم آن عزیز سفر کرده تسلیت و تعزیت عرض می کنم .
همچنین نصرالله ناصح پور، خواننده ، نیز در پیام تسلیتی بیان داشت: من برای هیچ هنرمندی مرگ را نمی بینم...
" فریدون ناصری" رفت، ولی اقدامات مثبت هنری و موسیقایی اش باقی است.
بیائیم با صحبت و مهربانی کار و پشتکار ، رفتگان را خاطر شاد و زنده یاد نگهداریم.
تشییع پیکر
پیکر مرحوم " فریدون ناصری " روز دوشنبه ،20 تیر ماه ، و سه روز بعد از درگشذت وی از مقابل تالار وحدت تهران به سوی قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع و روز چهارشنبه از ساعت 30/14 تا 16 مراسم بزرگداشتی در مسجد نور واقع در میدان دکتر فاطمی از سوی مرکز موسیقی انجمن موسیقی و خانه موسیقی برای وی برگزار شد .
در مراسم تشییع پیکر او جمع کثیری از هنرمندان موسیقی ، دکتر ابوالقاسم خوشرو ( نماینده سید محند خاتمی رییس جمهور) ، احمد مسجد جامعی ( وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ) ، دکتر ایمانی خوشخو ( معاون هنری وزیر) ، محمد حسین هنافر ( رییس مرکز موسیقی ) و ... حضور داشتند .
در ابتدای این مراسم دکتر " شریفیان " بیان داشت : تمام موسیقی دانا ایران بدون استثنا در فعالیت هنری هدف داشته اند که بر فرهنگ موسیقی و در دل مردم جایگاهی داشته اند اما بسیاری از آنان از این هدف دور شدند اما فریدون ناصری در این روند موسیقی ایرانی تاثیرگذار بود .
وی در پایان متذکر شد : ارکستر سمفونیک تهران نسبت به 15 سال قبل دچار تحولات بسیاری شده است .
همچنین دکتر کامبیز روشن روان نیز بیان داشت : استاد ناصری از میان ما رفت بنابراین قبل از آنکه بقیه نیز این مسیرر را طی کینم بیاییم با یکدیگر دوست باشیم .
فرهاد فخرالدینی رهبر ارکستر ملی موسیقی ایران ینز در این مراسم اظهار داشت : قرار بود چندی فبل مراتسم بزرگداشتی برای " ناصری " بگیریم ، ای کاش زمان قفرصت می داد تا در آن زمان صحبت کنم نه در این مراسم .
در مراسم تشییع پیکر این هنرمند فرزانه گروه کر ارکستر سمفونیک تهران ، قطعه " نیایش یزدان " از ساخته های " حشمت سنجری " را به اجرا در آورده و به روح " فریدون ناصری " تقدیم کرد.
ارکستر فارابی
دکتر کامبیز روشن روان ،مدير عامل خانه موسيقي ايران با اشاره به خدمات ارزشمند استاد ناصری، درباره فوت وی می گوید: مرحوم فريدون ناصری در سال ۱۳۰۹هجری شمسی در یک خانواده هنری در تهران متولد شد و در همان اوايل شروع تحصيل علاقه شديدی به موسيقی از خود نشان داد، بعد از تحصیل در هنرستان موسیقی و بهره از حضور اساتید این هنرستان به مدت پنج سال در موسيقي كشوراطريش فعاليت داشت و و علاوه بر ارائه خدمات در اين بخش عضو شورای موسيقی اديو شد.
مديرعامل خانه موسيقي ايران تصريحكرد: استاد ناصری با كمک استاد مصطفی كسرايی و مرتضی حنانه، اركستر فارابی را راهاندازی كردند و در سالهای بعد از انقلاب هم به عنوان ناظر بر موسيقی شبكه يک در صدا و سيما خدمت كرد.
وی ادامه داد: استاد ناصری برای اعتلای موسيقی محلی و ملی و ارتباط موسيقی با فرهنگ خدمات شايانی انجام داد.
فرجام ارکستر سمفونیک تهران
فریدون ناصری از دو سال قبل از مدیریت و رهبری ارکستر سمفونیک تهران استعفا داد و تاکنون اگر چه چندین رهبر مهمان، رهبری آن را بر عهده گرفته اند ، اما رییس مرکز موسیقی هیچ گاه نتوانست یک رهبر دایم را برای ارکستر سمفونیک تهران در نظر بگیرد و این جای تاسف بسیار زیادی دارد ، زیرا ارکستتر سمفونیک تهران علاوه بر بهره گیری از محضر اساتید طراز اول جهان به عنوان رهبر مهمان نیاز به تمرینات مداوم با رهبری برجسته دارد .
|