آیا رشد اقتصادی عربستان وابسته مرگ ملک فهد بود؟
هموطن آنلاین , شنبه 15 مرداد 1384 - ساعت 17:26

ملک فهد، پادشاه عربستان با رفتن خود موجب شد تا قیمت نفت در بازار های دنیا با نوسانات زیادی مواجه شود.

 

هموطن آنلاین_سید میثم لطفی- ملک فهد، پادشاه عربستان با رفتن خود موجب شد تا قیمت نفت در بازار های دنیا با نوسانات زیادی مواجه شود. این نوسانات که موجب به حرکت درآمدن چرخ های اقتصادی دنیای عرب شد، در بسیاری از زمینه ها اثراتی مفید و قابل ملاحظه را بر جای گذاشت. اما آیا واقعا رشد اقتصادی کشور های عرب نیازمند مرگ ملک فهد بوده است؟
عربستان سعودی که هم اکنون بزرگ ترین تولید کننده نفت در دنیا محسوب می شود، به کمک ثروت های باداورده ای که به صورت ناگهانی طی 2 دهه اخیر در اختیار این کشور قرار گرفته و تمامی خزانه های آن ها را پر کرده، موفق شد همه بدهی های خود را پرداخت کرده و به این وسیله موجبات تسریع رشد اقتصادی خود را بیش از پیش فراهم کند.
با این روند، شرکت های بزرگ عربستان فرصت یافتند تا با توسعه دامنه فعالیت های خود، کارمندان بیشتری را به کار گرفته و نرخ بیکاری را در این منطقه پایین بیاورند. علاوه بر این مورد مالیات های گرفته شده، مدرن کردن بازار های اقتصادی و تجاری، افزایش سرمایه گذاری های خارجی و ... همه و همه موجب شد تا عربستان سهم خود را در بازار های بزرگ بین المللی اقتصادی توسعه دهد.
این روز ها عربستان سعودی با به دست آوردن نتایجی بسیار خوب در رقابت های بین المللی، امیدوار است تا پایان سال جاری و به سازمان تجارت جهانی پیوسته و با کشور های توسعه یافته همکاری های بیشتری را انجام دهد.

تصمیمات قاطع برای پیشرفت های اقتصادی
اگر بخواهیم وضعیت اقتصادی را در دنیای عرب دقیق تر بنگریم، اولین اصلاحات که در این زمینه توسط دولت عربستان صورت گرفت مربوط به سال 1998 می شود. در این زمان شخصی به نام امیر عبدالله که از قانون گذاران مجرب و متخصص محسوب می شد، توانست برای مدتی عربستان را در بین کشور های خاورمیانه مطرح کند.
به هر حال از زمانی که بیماری ملک فهد، پادشاه عربستان اوج گرفت، کم کم قوانین کارآمد این قانون گذار نیز بی فایده شده و به دنبال آن، دولت عرب سعی کرد به نحوی بیماری پادشاه خود را به نفع خود به پایان برساند.
با درگذشت ملک فهد و افزایش بهای نفت در بازار های بین المللی، جمعی از کارشناسان اقتصادی از امیر عبدالله خواستند تا با روی کار آوردن سیاست های اصلاحاتی خود، بار دیگر عربستان را وارد عرصه رقابت با دیگر کشور های خاورمیانه کند، زیرا ملک فهد از جمله افرادی بود که هرگز اجازه نمی داد در قوانین تعیین شده عربستان اصلاحات ایجاد شود.
از جمله بزرگ ترین مشکلاتی که هم اکنون دولت عربستان برای ایجاد اصلاحات اقتصادی با آن مواجه است، کاهش وابستگی این دولت به درآمد های حاصل از فروش نفت به خریداران خارجی محسوب می شود. زیرا در حال حاضر تنها 45 درصد هزینه تولید ناخالص ملی این کشور از طریق فروش نفت به دست می آید.
با سرمایه گذاری های جدید دولت عربستان برای تاسیس پایگاه های نفتی جدید و افزایش میزان تولیدات نفتی، این کشور امیدوار است در آینده نزدیک رشد اقتصادی خود را که تنها از طریق بالابردن فروش نفت حاصل می شود به دنبال داشته باشد.
در حالی که هم اکنون هر بشکه نفت خام با قیمتی بیش از 61 دلار فروخته می شود و احتمال می رود که این رقم در آینده نزدیک بالاتر رود، تحلیل گران پیش بینی می کنند طی دهه آینده قیمت نفت بار دیگر به بشکه ای 40 دلار کاهش خواهد یافت.

اشتغال زایی و ...
سرمایه گذاری در بخش هایی به غیر از پالایشگاه های نفتی عربستان هرگز نمی تواند این کشور را برای به دست آوردن درآمدی کافی حمایت کند. اما به عقیده کارشناسان، این سرمایه گذاری ها می تواند بخش هایی نظیر اشتغال زایی و مالیات های دریافتی را رونق بخشد.
به گفته مقامات دولتی عربستان سعودی و آمار هایی که سوی موسسه ملی آمارگیری منتشر شده است، هم اکنون نرخ بیکاری این کشور به 9 درصد می رسد و این در حالیست که سازمان های غیر دولتی خبر هایی مبنی بر دو برابر بودن رقم یاد شده منتشر کرده اند.
اگر چه دولت عربستان در سال های اخیر با کمک گرفتن از کارشناسان زبده کشور های صنعتی کوشیده که سیستم آموزش و پرورش خود را ارتقا دهد، اما در عین حال نتوانسته میزان دانش آموزان و دانشجویانی که ترک تحصیل می کنند را کاهش دهد.
بنا به گزارش های چاپ شده در رسانه های محلی عربستان، آن دسته از مشاغل این کشور که درآمد های پایین دارند، معمولا به وسیله اتباع خارجی، به خصوص مهاجران کشور های آسیایی انجام می شوند.
به منظور بخشیدن جان تازه ای به شرکت های بزرگ، مقامات عربستان سعودی از مدتی پیش فروش واحد های دولتی که بیشتر مربوط به بخش های مخابراتی می شود را آغاز کرده اند.
این امر که بازار های بورس عربستان را نیز رونق بخشیده، این کشور را می تواند در آینده به یکی از قطب های بزرگ اقتصادی دنیا تبدیل کند.




روزنامهء هموطن سلام http://www.hamvatansalam.com
آدرس خبر : http://www.hamvatansalam.com/news38593.html