نکات تازه ای درباره علت سقوط هواپیمای خبر نگاران
ایسنا , جمعه 18 آذر 1384 - ساعت 19:30

در شرایطی که 5 روز از سانحه مرگبار سقوط هواپیمای حامل خبرنگاران می‌گذرد هنوز علت اصلی این حادثه خونین مشخص نشده!

 

در شرایطی که 5 روز از سانحه مرگبار سقوط هواپیمای حامل خبرنگاران می‌گذرد هنوز علت اصلی این حادثه خونین مشخص نشده و این در حالی است که مسئولان سازمان ها، ارگان‌ها و نهادهای مختلف به پیگیری جدی علل سقوط 130-C تاکید دارند.
پس از سقوط هواپیمای 130-C و شهادت جمعی از خبرنگاران و عكاسان در این حادثه دلخراش، مسئولان قضائی تاكید كردند كه در صورت بروز قصور از جانب مسئولان در این سانحه، به موضوع رسیدگی و با مقصران حادثه برخورد خواهند كرد.
در عین حال جمعی از خبرنگاران در نامه‌ای به دادستان عمومی و انقلاب تهران، رسیدگی دقیق و قاطع و بررسی علل و عوامل سقوط هواپیما و برخورد با متخلفان احتمالی این حادثه را خواستار شدند.
در پی این نامه، دادستان عمومی و انقلاب تهران اظهار داشت كه دادسرای فرودگاه، موضوع سقوط هواپیما و كشته شدن همه سرنشینان آن را برای بررسی احتمال قصور در حادثه، پی‌گیری می‌كند.
سعید مرتضوی در پاسخ به سوالی درباره پی‌گیری مدعی‌العموم برای شناسایی علت وقوع حادثه سقوط هواپیما و مطرح شدن احتمال نقص فنی هواپیما به گفته برخی شاهدان، تصریح كرد: ما دادسرای فرودگاه را مامور پی‌گیری این موضوع كرده‌ایم كه اگر مقصری در این رابطه وجود داشته باشد، شناسایی كند.
وی افزود: افرادی كه باید وظایف قانونی خود را انجام می‌دادند، اگر مرتكب قصوری شده باشند، پی‌گیری می‌شود و نتیجه بعد از اقدامات مقدماتی اعلام می‌شود.
مرتضوی در پاسخ به این سوال كه برخی شاهدان و برخی نزدیكان جان‌باختگان عنوان كرده‌اند كه خلبان اول، با این هواپیما پرواز نكرده، آیا از این فرد به عنوان شاهد دعوت به عمل می‌آورید؟ گفت: چنین مطلبی تا كنون به دادسرا منعكس نشده است، اما ما همین موضوع را به جد پی‌گیری می‌كنیم و اگر واقعیت داشته باشد، مبنایی برای رسیدگی خواهد بود.
همچنین معاون اول قوه قضائیه گفت: اگر در بررسی كارشناسی، قصور یا تقصیری در حادثه سقوط هواپیما اثبات شود قطعا در دستگاه قضائی پیگیری و رسیدگی دقیق و سریع خواهد شد.
حجت‌الاسلام رئیسی درباره پیگیری موضوع سقوط هواپیما به خبرنگاران گفت: سوانح هوایی مقررات خاص خود را دارد و لذا این حادثه نیاز به كار كارشناسی دقیق دارد.
وی افزود: در این راستا اولین وظیفه متوجه دست‌اندركاران سازمان هواپیمایی كشور است كه باید تیم كارشناسی و جامعی برای بررسی عمل این حادثه تشكیل دهد و تصورم این است كه این تیم تشكیل شده است.
رئیسی، تشكیل تیم كارشناسی از سوی نیروی هوایی ارتش را برای نظارت بر این موضوع و بررسی عمل حادثه ضروری خواند و گفت: بخش اجرایی و مجموعه دولت نیز توسط معاون اجرایی رئیس‌جمهور این مسئله را پیگیری می‌كنند، دادسرای فرودگاه نیز در حوزه قضائی مأمور پیگیری این حادثه و شناسایی عمل آن شده است.
وی خاطرنشان كرد: اگر پیگیری مجموعه این سازمان‌ها و دستگاه‌ها به این نتیجه رسید كه قصوری رخ داده است به سرعت پیگیری و رسیدگی و مراتب اعلام می‌شود. سازمان بازرسی كل كشور نیز می‌تواند در این تیم كارشناسی حضور داشته باشد و به شناسایی علل و جنبه‌های مختلف این حادثه كمك كند.
معاون اول قوه قضائیه تاكید كرد كه مطمئن باشید پیگیری این موضوع در بعد قضائی و سازمان بازرسی از اولویت خاص و ویژه‌ای برخوردار است.
رئیسی، در پاسخ به این سوال كه آیا می‌توان امیدوار بود كه این حادثه مانند سایر موضوع‌ها یا حوادث فراموش نشود، گفت: به اصحاب رسانه و خانواده جان‌باختگان عرض می‌كنم كه با جدیت كار در بخش اجرایی و قضائی دنبال خواهد شد و قطعا مراتب به اطلاع عموم خواهد رسید.
وی افزود: جوانب مختلف این حادثه از جمله آخرین مذاكرات خلبان با برج مراقب باید به دقت و سرعت بررسی شود.
سخنگوی قوه قضائیه نیز با اشاره به سقوط هواپیمای 130-C گفت: با تمام كسانی كه احیانا قصوری داشتند برخورد خواهد شد.
جمال كریمی‌راد اظهار داشت: با تعیین قاضی و شعبه ویژه، كار رسیدگی به پرونده سقوط هواپیمای 130-C آغاز شده است و باید تا اعلام نظر بازپرس پرونده منتظر ماند.
وی ادامه داد: قطعا اگر اثبات شود قصوری در این حادثه وجود داشته برخورد قانونی می‌شود و تمامی مسئولان نیز بر این نكته تاكید داشتند. بررسی می‌شود و پس از آن با تمام كسانی كه احیانا قصوری داشتند برخورد خواهد شد. ما باید پاسخگو باشیم، اما در حال حاضر به نتیجه‌ای نرسیدیم.
همچنین رئیس كل دادگستری استان تهران گفت: در صورت عدم صلاحیت، پرونده حادثه سقوط هواپیما از دادگستری به سازمان قضائی نیروهای مسلح ارجاع می‌شود.
علیرضا آوایی درباره محل مراجعه شاكیان این حادثه به خبرنگاران گفت: كسانی كه می‌خواهند در رابطه با این حادثه طرح دعوی كنند فعلا به دادسرای فرودگاه كه مسئول رسیدگی به این پرونده است، مراجعه كنند.
وی افزود: اگر در حین رسیدگی به این پرونده به موضوعی برخوردیم، با رای عدم صلاحیت پرونده به سازمان قضائی نیروهای مسلح ارجاع می‌شود و مردم می‌توانند از آن طریق پرونده را پیگیری كنند.
در همین حال شعبه دوم بازپرسی دادسرای فرودگاه دستور اسكان موقت ساكنان خسارت دیده شهرك توحید را صادر كرد.
عطاء الله رودگر، بازپرس شعبه دوم دادسرای فرودگاه با اعلام این خبر گفت: تاكنون علاوه بر اسكان موقت ساكنان، دستور حفاظت از اموال ساكنان خسارت دیده و شناسایی خودرو‌های آسیب دیده در منطقه به نیرو‌های پلیس آگاهی ابلاغ شده است.
وی افزود:هفته آینده با حضور مقامات نیروی هوایی ارتش جلساتی برای بررسی ابعاد مختلف این حادثه تشكیل خواهد شد.

مجلس باید وارد عمل شود
در همین حال عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم گفت: شواهد نشان می‌‏دهد كه هواپیما دچار نقص فنی بوده است، در غیر این صورت بعد از چند دقیقه پرواز خلبان تقاضای بازگشت نمی‌‏كرد. مسئولان باید روشن كنند كه از چه زمانی به نقص فنی پی برده و آیا علت تاخیر در پرواز این هواپیما واقعا ناشی از نقص فنی بوده است و آیا متخصصان امر، رد شدن نقص فنی را تایید كرده‌‏اند؟!
كاظم جلالی گفت: این حادثه دردناك موجب شد بسیاری از رسانه‌‏های خارجی نیز از آن به عنوان" بزرگترین فاجعه رسانه‌‏ای دنیا" یاد كنند.
وی، با اشاره به وجود سوالات بسیار حول و حوش فاجعه سقوط هواپیمای 130-C ارتش گفت: مسئولان باید نسبت به این فاجعه با حساسیت پاسخ دهند ولی متاسفانه در جامعه ما هر حادثه تلخی كه رخ می‌‏‌‏دهد، همه شروع به مصاحبه می‌‏كنند و از بررسی موضوع خبر می‌‏دهند ولی پس از مدتی گرد وغبار فراموشی بر سر حوادث می‌‏نشیند و دیگر به جد كسی پیگیر آن نمی‌‏شود.
نماینده شاهرود در مجلس، با اشاره به شایعات مربوط به اصرار خلبان پرواز مبنی بر عدم پرواز هواپیما گفت: حتی می‌‏گویند كه با كمك خلبان یا خلبان دیگری صحبت شده بوده است تا اگر خلبان پرواز راضی به پرواز نشد، آنها قبول وظیفه كنند و مسئولان باید این موضوع را روشن كنند. البته پاسخ این كه فقط مسئولی مصاحبه كند و بگوید این طور نبوده است، كافی نیست.
جلالی افزود: متاسفانه مصاحبه‌ای در طی این چند وقت از برخی آقایان دیده‌‏ام كه فقط به انكار شایعات پرداخته‌‏اند، در حالی كه موضوع باید دقیقا توسط یك مرجع به دقت بررسی شود.
وی افزود: همچنین مطرح شده است كه هنگامی كه خلبان اعلام كرده كه من نقص فنی دارم، چرا برج مراقبت آن را به فرودگاه‌های نزدیک‏تر به محلی كه هواپیما بوده یا حتی با توجه به قابلیت‌‏های خاص، این هواپیما را به اتوبان‌‏ها و بزرگراه‌های خارج شهر یا فضای بیابانی و اطراف تهران هدایت نكرده و اجازه دادند اینها به داخل شهر هدایت شوند؟! واقعا اگر از جان گذشتگی خلبان نبود، می‌‏توانست فاجعه بزرگتری هم آفریده شود.
عضو كمیسیون امنیت ملی در مورد لزوم ارائه گزارشات بررسی به افكار عمومی و رسانه‌‏ها ادامه داد: ما باید سعی كنیم این اتفاق نیافتد، زیرا این حق جامعه رسانه‌‏ای كشور است. با توجه به فاجعه‌‏ای كه پیش آمد، جامعه رسانه‌‏ای كشور محق است كه از نتیجه این گزارشات مطلع شوند و ما هم در مجلس حتما این موضوع را بررسی می‌‏كنیم و بنده حتما از وزیر دفاع هم سوال می‌‏كنم كه قاعدتا این سوال باید در صحن علنی پاسخ داده شود.

كمیسیون اصل 90 به شكایات خانواده قربانیان رسیدگی می‌کند
نایب رئیس كمیسیون اصل 90 مجلس هفتم، تاكید كرد: این كمیسیون به شكایات خانواده‌‏های شهدای حادثه سقوط هواپیمایی 130-C رسیدگی خواهد كرد.
علی عسگری، نماینده مشهد تصریح كرد: با توجه به مباحثی نظیر نقص فنی هواپیما، پیش از پرواز، قصور برج مراقبت و .... كه از سوی برخی خانواده‌‏های این شهدا مطرح شده است، پیش بینی می‌‏شود شكایاتی به كمیسیون اصل 90 ارجاع شود در این صورت این كمیسیون موظف است، به شكایات رسیدگی كند.
عسگری خاطرنشان كرد: در صورت ارجاع شكایات به كمیسیون اصل 90 این موضوع در دستور كار كمیته محرمانه یا كمیته سیاسی، اطلاعاتی، انتظامی كمیسیون قرار می‌‏گیرد و كمیسیون سعی می‌كند با استفاده از كارشناسان مجرب، اطلاعات را جمع‌‏آوری و گزارش جامعی تهیه كند.
نایب رئیس كمیسیون اصل 90، با اشاره به این كه هواپیماهایی كه استفاده می‌‏شود، عموما قدیمی است و منجر به پیش آمدن چنین حوادثی می‌‏شود، تصریح كرد: بعضی از مسافران قبل از پرواز به خانواده‌‏های خود اعلام كرده‌‏اند پرواز به دلیل نقص فنی به تعویق افتاده، این قبیل اطلاعات یك قصوری را در دستگاه، مجموعه یا فردی تداعی می‌كند.

مقصران حادثه باید به سزای عملشان برسند
عضو كميسيون عمران مجلس هفتم نیز گفت: ملت ايران مقام و شان و منزلتي بالاتر از آن دارد كه مسئولان واقعيت‌‏ها را از آنها كتمان كنند.
اسدالله تابع، عضو كميسيون عمران در مورد سانحه هوایي اخير، گفت: فاجعه دلخراش اخير سقوط هواپيما يك مسئله فني و پيچيده است و معمولا تمام هواپيماها يك جعبه سياه دارند؛ ولي من نمي‌‏دانم كه اين هواپيما هم داراي اين تجهيزات بوده است يا خير كه براساس آن بتوان اظهار نظر كرد.
وي افزود: صاحبنظران و كارشناسان كه با سيستم هوا و پروازي آشنايي دارند، دقيقا بايد اين مسئله را بررسي كنند و نتيجه را به اطلاع ملت شهيد پرور ايران برسانند و نبايد چيزي را كتمان كرد زيرا بالاخره ما معتقد به معاد هستيم و خدا را ناظر بر اعمال خود مي‌‏دانيم.
وي با اشاره به دستورات صادر شده از سوي قوه قضائیه، رياست جمهوري و تاكيدات رهبري براي پيگيري مجدانه اين فاجعه، گفت: ما بايد جو را آرام نگه داريم تا واقعيت‌‏ها خداي ناكرده پشت پرده پنهان نشود و اگر كسي مقصر بوده به سزاي عملش برسد و آنهايي هم كه بي تقصير بوده‌اند، مورد اتهام قرار نگيرند.
تابع افزود: من مدتي كه در جبهه بودم با چنين هواپيمايي به كرات پرواز مي‌‏كردم كه برخي معتقد بودند مسافري است و برخي هم آن را باري مي‌‏خوانند و اینها مسائل فني است و اظهار نظر بدون داشتن اطلاعات فني صحيح نيست.
وي از تشكيل تيم ويژه در كميسيون عمران براي بررسي تخصصي مربوط به پرواز و صحت و سقم وجود نقص فني در هواپيماي ساقط شده C-130 ارتش، خبر داد و گفت: پس از شروع به كار مجلس از صاحبنظران و مسئولان مربوطه دعوت خواهيم كرد و پس از تبادل نظر در صورت نياز كه قطعا هم مورد نياز است، مسئله مجدانه پيگيري مي‌‏شود و تمام گزارشات نيز به صورت شفاف به اطلاع مردم خواهد رسيد.

میزان خسارت
مديرعامل سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني تهران، ميزان خسارت‌هاي وارده از سقوط هواپيماي C-130 را حدود 600 ميليون تومان اعلام كرد.
مهندس ضيايي با بيان اين كه حادثه سقوط هواپيما حدود 600 ميليون تومان به ساختمان مسكوني، اثاثيه ساكنان و خودروها خسارت وارد كرده، گفت: بخشي از خسارت‌هاي اين حادثه از سوي سازمان تامین اجتماعي و بخشي نيز بايد از سوي نيروي هوايي پرداخت شود.
وي با اعلام اين كه به غير از 97 سرنشين هواپيما، 9 نفر از اجساد نيز مربوط به رهگذران و رانندگان آژانس بوده است، افزود: خسارت‌هاي دقيق و جز‌به‌جز اين حادثه امروز به طور رسمي اعلام مي‌شود.
مديرعامل سازمان آتش‌نشاني و خدمات ايمني تهران با اشاره به حضور 41 خودروي سبك و سنگين سازمان آتش‌نشاني از قبيل تريلي، جرثقيل، تانكرهاي آب، بالابر و ... در محل حادثه تأكيد كرد: در مجموع 210 مامور آتش‌نشاني به طور ثابت و سيار در محل حادثه جهت امدادرساني از سوي نزديك به 6 ايستگاه آتش نشاني اعزام شده بودند.
وي تصريح كرد: در اين ميان ماموران ايستگاه 34 و 8، پس از 3 دقيقه از وقوع حادثه به دليل نزديك بودن در محل حضور يافتند.
ضيايي با تكذيب خبر تاخير حضور امدادگران آتش نشاني در محل حادثه تأكيد كرد: «شهرك توحيد»، ايستگاه آتش‌نشاني ندارد، در اين ميان نزديكترين ايستگاه آتش‌نشاني كه فاصله كمي با محدوده اين شهرك دارد، توانست ظرف 3 دقيقه خود را به محل حادثه برساند.
ضيايي با تاكيد بر اين كه در حادثه سقوط هواپيما حتي يك نفر هم به دليل تاخير در روند امدادرساني دچار آسيب نشد، خاطرنشان كرد: كليه سرنشينان هواپيما و افراد حاضر در محل به محض سقوط در دم جان باختند، بنابراين هيچ فردي پس از آن دچار آسيب جدي نشد.
به گفته مديرعامل سازمان آتش‌نشاني و خدمات ايمني تهران، بيش از 150 نفر از داخل بلوك 52 «شهرك توحيد» توسط ماموران آتش‌نشاني نجات يافتند. وي افزود: عمليات اطفاء حريق، نجات آسيب ديدگان و انتقال اجساد تا ساعت 17 روز حادثه پايان يافت.

آخرین وضعیت مصدومان
رئیس اورژانس كشور در مورد آخرين وضعيت مصدومان حادثه سقوط هواپيمايC130، گفت: از ميان 29مصدوم كه توسط اورژانس به بیمارستان‌ها منتقل شدند، همگي ترخيص شدند.
دكتر پناهي به خبرنگار گفت: 18 دستگاه آمبولانس و 14 دستگاه اتوبوس آمبولانس به همراه 3 بالگرد و تعدادي موتور آمبولانس به محل حادثه اعزام شده بودند.
به گفته رئیس اورژانس كشور اولين خودرو آمبولانس بعد از يك دقيقه بر اساس زمان ثبت شده به محل حادثه رسيده است و علت اين حضور به موقع آن بود كه آمبولانس در حال عبور از محل بود و پس از وقوع حادثه و اعلام از طريق بي‌سيم، بلافاصله به محل حادثه رسيد.
پناهي گفت: ضد عفوني كردن محل حادثه و خودروها از صبح چهارشنبه آغاز شده و خودروهاي ويژه اين عمليات در محل مستقر شده و به ضد عفوني كردن لاشه‌ها و محل حادثه پرداختند.
به گفته وي هم اكنون براي تامين بهداشت منطقه، 2 تيم بهداشت رواني و محيطي در منطقه حادثه ديده مستقر شده‌اند.
پناهي افزود : اين تيم‌ها با همكاري گروه‌هاي حمايت رواني جمعيت هلال‌ احمر وضعيت رواني كودكان آسيب‌ديده را بررسي و براي آنها پرونده‌هاي مقدماتي تشكيل داده‌اند.
رئیس اورژانس كشور در پايان خاطرنشان كرد: اين پرونده‌ها پس از تكميل در اختيار تيم‌هاي روانپزشكي و روانشناسي باليني قرار خواهد گرفت و در صورت لزوم درمان‌هاي دارويي از سوي گروه درماني براي افراد آسيب ديده در نظر گرفته خواهد شد.

امنیت در شهرک توحید
در این میان سارقان به ساكنان شهرك توحيد، محل سقوط هواپيماي C130 هم رحم نكردند.
سرهنگ سهيليان، رئيس كلانتري 119 مهرآباد جنوبي گفت: بعد از وقوع حادثه دلخراش سقوط هواپيما C130 بواسطه شرايط حاكم بر شهرك توحيد، تعداد زيادي از افراد غيرساكن به منطقه رفته و اقدام به سرقت اموال كردند كه نيروي انتظامي براي پوشش منطقه 50 نفر از افراد غيرساكن را دستگير كرد. وي با اعلام اين كه تاكنون هيچ گزارشي مبني بر سرقت از مجتمع اعلام نشده است، گفت: از مجموع دستگيرشدگان بعد از بازجويي‌هاي به عمل آمده تعداد 12 نفر كه مورد سوء ظن پليس بودند جهت تحقيقات بيشتر به اداره هشتم پليس آگاهي تهران انتقال داده شدند.
به گفته رئيس كلانتري 119 مهرآباد جنوبي تنها موارد اعلام شده سرقت مفقود شدن 2 دستگاه موتورسيكلت در خارج از محوطه مجموعه بوده است. در اين حال تعدادي از شاهدان حادثه گفتند كه افرادي كه به قصد سرقت وارد برخي منازل شده بودند، به همراه اموال مسروقه دستگير شدند.
شاهدان، اين اموال را شامل چك‌هاي مسافرتي، رايانه، پول و ... و علت راه يافتن اين افراد به منازل را عمدتا ناشي از باز ماندن در و پنجره خانه‌هاي برخي ساكنين شهرك بعد از شنيدن صداي انفجار به قصد ترك خانه يا حضور اعضاي خانواده‌ها در محل حادثه مذكور عنوان كردند.

فداکاری خلبان
رئیس ستاد حوادث غيرمترقبه استان تهران نیز گفت: حوادث انسان ساخت در ايران بيش از حوادث طبيعي رخ مي‌دهد.
مهندس علي جهانبخشي با بيان اين كه عمليات امدادرساني به طور كامل در محل سقوط هوپيماي C-130 پايان يافته است، گفت: يك تيم 6 نفره بهداشت رواني از سوي اورژانس تهران جهت رسيدگي به خانواده‌هاي آسيب ديده در «شهرك توحيد» مستقر هستند.
وي در پاسخ به اين كه چرا استقبال مناسبي از چادرهاي امدادي مستقر در محل حادثه از سوي خانواده‌هاي آسب ديده نشده است، افزود: عوامل نيروي هوايي، امكانات مناسبي را در اختيار آسيب‌ديدگان قرار داده‌اند كه اين افراد در ساختمان‌هاي مجموعه «شهرك توحيد» اسكان داده شدند، در اين ميان تعدادي نيز در مساجد مستقر شدند.
جهانبخشي با اعلام اين كه آب، برق و گاز مجتمع مسكوني، 4 ساعت پس از وقوع حادثه به طول كامل وصل شده، عنوان كرد: تنها آب، برق و گاز بلوك 52 منطقه مسكوني كه محل سقوط هواپيما بود، قطع است.
به گفته رئیس ستاد حوادث غيرمترقبه استان تهران، سانحه هواپيماي C-130 به طور جدي و به عنوان يك موضوع حساس از سوي هيأت دولت در حال بررسي است، اين در حاليست كه تاكنون هيچ ارگاني در اين زمينه اظهار نظر دقيقي ارائه نكرده است.
وي افزود: علت دقيق وقوع حادثه با توجه به پيگيري‌هاي هيات دولت، از سوي همين ارگان اعلام خواهد شد.
جهانبخشي وضعيت امداد رساني را در مجموع مناسب توصيف و خاطرنشان كرد: با توجه به فضاي بسته و محدود وقوع حادثه امدادرساني نسبت به گذشته به گونه‌اي مطلوب انجام شد.
رئیس ستاد حوادث غيرمترقبه استان تهران با اشاره به فداكاري خلبان اين هواپيما در انتخاب بهترين مكان جهت فرود، تأكيد كرد: در صورتي كه اين هواپيما در خيابان «شمشيري» سقوط كرده بود، مطمئنا تلفات جاني آن به 3 تا 4 برابر افزايش مي‌يافت.
به گفته جهانبخشي، سانحه سقوط هواپيما در فهرست بلاياي طبيعي قرار نمي‌گيرد، چراكه جزو حوادث انسان ساخت است. اين در حاليست كه حوادث انسان ساخت در كشور از آنجا كه به نسبت پيشرفت تكنولوژي فرهنگسازي نشده در حال افزايش است.




روزنامهء هموطن سلام http://www.hamvatansalam.com
آدرس خبر : http://www.hamvatansalam.com/news49020.html