هر ساله حدود بیش از 2میلیون داوطلب در آزمون کنکور شرکت می‏کنند که از این تعداد فقط حدود 150 هزار نفر می‏توانند سد کنکور را بشکنند و پا به عرصه دانشگاه بگذراند. کنکور هر ساله اثرات نامطلوبی را بر روح و روان داوطلبان وارد می‏کند و قبول نشدن در آن گاهی سبب ایجاد بحران های شدید روحی و روانی می‏شود، به طوری که در برخی از موارد این بحران شاید زودگذر، چنان روح داوطلب را در می‏نوردد که گاهی وی را تا مرز جنون و خودکشی می‏کشاند.

تشدید افسردگی و بیماری‏های عصبی، پس از اعلام نتایج کنکور یک روانشناس در خصوص وضعیت حساس و بحرانی پذیرفته نشدگان کنکور می‏گوید: قبل از اعلام نتایج کنکور، موج ناآرامی در بین جوانان و والدین ایجاد می‏شود که این امر می‏تواند به افسردگی و خودکشی نیز منجر شود و والدین باید توجه ویژه‏ای در این زمان بحرانی نسبت به فرزندان خود داشته باشند.

قاسم قاضی بااشاره به عملکرد نادرست نظام آموزش وپرورش در کشور می‏گوید: علاوه بر این که حساسیت بیش از حد والدین مبنی بر قبولی فرزندانشان در کنکور می‏تواند عاملی در ایجاد ناامیدی و مشکلات روحی و روانی شود، متاسفانه نظام آموزشی کشور نیز بر آن دامن می‏زند.

وی با تاکید بر این که تمام دانش‏آموزان از ضریب هوشی یکسانی برخوردار نیستند، می‏افزاید: نظام آموزشی هیچگاه سعی نکرده این نکته مهم و حساس را به دانش آموزان و به خصوص والدین تفهیم کند تا والدین براساس ضریب هوشی فرزندشان از آنان توقع داشته باشند.

این استاد دانشگاه می‏گوید: والدین باید به فرزندان خود بیاموزند که کنکور فقط یک مسابقه علمی است و شکست در آن به معنای پایان زندگی نیست و برای برنده شدن در این مسابقه فرصت لازم را در اختیار دارند و باید تلاش خود را ادامه دهند.

یک روانشناس دیگر نیز می‏گوید: با وجود این که خانواده‏ها تمام توانشان را برای موفقیت فرزندان خود در کنکور انجام داده‏اند، مسلما عدم موفقیت فرزندانشان برای آنان بسیار سخت است، اما والدین باید نقش حمایتی خود رادر چنین لحظات حساسی افزایش داده و به طور شایسته‏ای از فرزندان خود دفاع کنند.

شیوا دولت آبادی در ادامه می‏افزاید: والدین باید در برابر عدم موفقیت فرزندانشان به دنبال پیشنهاداتی برای جبران این شکست باشند و فرصت‏هایی را برای فراموش کردن این شکست برایشان ایجاد کنند.

وی ادامه می‏دهد: متاسفانه پس از اعلام نتایج کنکور درصد فرار جوانان از خانه و خودکشی در بین قشر جوان بسیار مشاهده می‏شود. بنابراین والدین باید قبل از اعلام نتایج به آنان اطمینان دهند که در صورت عدم موفقیت در کنکور از آنان حمایت می‏کنند.

کنکور سبب افسردگی 40 درصد از جوانان است

رئیس سازمان ملی جوانان هم در این خصوص می‏گوید: تحقیقات سازمان ملی جوانان نشان می‏دهد 40 درصد جوانان استان‏های مختلف کشور دچار سطوحی از افسردگی هستند که بیکاری و عدم موفقیت در کنکور از جمله عوامل اصلی آن است.

رحیم عبادی با تاکید بر این که افسردگی یکی از رایج‏ترین انواع ناراحتی‏های روانی است که امروزه در اکثر جوامع شیوع پیدا کرده است می‏افزاید: درصد بسیاری از جوانان امروز نسبت به وضعیت خود در آینده نگران هستند و آینده روشنی را پیش روی خود نمی‏بینند و همین امر عاملی شده تا در سال‏های نوجوانی و جوانی دچار سطوحی از افسردگی شوند.

وی خاطر نشان می‏کند: نگرانی از موفق نبودن در کنکور، اختلافات والدین با یکدیگر، عدم دستیابی به شغل مناسب، عدم توانایی در تهیه مسکن از جمله دغدغه‏های اصلی قشر جوان امروز محسوب می‏شود و در واقع عدم دستیابی آنان به آرزوهای خود عاملی برای بروز افسردگی در میان آنان شده است.