دوشنبه 10 ارديبهشت 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 

اخبار داخلی هموطن آنلاين زباله‌ها تهران را مي‌بلعند

 
 

جمعه 25 مرداد 1387

زباله‌ها تهران را مي‌بلعند

 
 

شهروندان يك شهر بايد بدانند زندگي كردن در يك شهر و بهره‌مندي از خدمات دستگاه‌ها و سازمان‌هاي خدماتي متقابلا مستلزم رعايت اصول شهروندي و پايبندي به قوانين شهرنشيني است.

زباله‌ها تهران را مي‌بلعند
ساعت 5/1 نيمه شب است. سايه سياهي تا كمر داخل مخزن زباله خم شده و چيزي جستجو مي‌كند. گربه‌هاي محل هم به اين ضيافت دعوت شده‌اند تا از اين سفره سهمي داشته باشند. بوي تعفن كوچه را پر كرده است. شيرابه زباله‌هاي پخش شده ماه‌هاست رنگ آسفالت كوچه را تغيير داده است و ديگر حتي با شستن پاك نمي‌شوند.
اين براي موش‌ها و گربه‌هاي محل كه به دنبال هم مي‌دوند خوب است و براي همسايه نگون‌بختي كه خانه‌اش روبه‌روي مخزن زباله است، منحوس! آنقدر منحوس و غيرقابل تحمل كه مجبور است دير يا زود خانه‌اش را زير قيمت بفروشد.
اشتباه نكنيد! اين تصوير يكي از كوچه‌هاي ناپل يا بمبئي نيست كه ساكنانش از انباشت زباله در رنجند! اين تصويري است از يكي از خيابان‌هاي تهران. كوچه‌اي در خيابان وصال شيرازي!
يكي از مواردي كه همواره نارضايتي شهروندان از جمع‌آوري زباله و شستشو و نظافت منطقه محل سكونتشان را به دنبال داشته بي‌توجهي پيمانكاران خدمات شهري و در راس آنها شهرداران مناطق و نواحي به جمع‌آوري زباله و نظافت معابر و كوچه‌هاست.
در حالي كه اين نارضايتي در شهرونداني كه منازل آنها در محدوده كوچه‌ها و معابر فرعي كه نسبت به خيابان‌هاي اصلي كمتر در ديد هستند، بيشتر نمايان مي‌شود.
به نظر مي‌رسد گذشت بيش از 2 سال از اجراي طرح مكانيزاسيون خدمات شهري در بحث جمع‌آوري زباله‌ها و اجراي دوره‌اي طرح جهادي 137 نيز نتوانسته مشكل زباله‌هاي شهر تهران را حل كند؛ چراكه آمارهاي به دست آمده از سامانه 137 شهرداري تهران بيانگر اين است كه جمع‌آوري زباله و نظافت معابر همواره در صدر درخواست‌هاي مطرح شده شهروندان تهراني از طريق تماس تلفني با اين سامانه بوده است.
شايد دور از انتظار نباشد كه در آينده‌اي نه چندان دور بحث زباله‌هاي شهر تهران نيز به فهرست سياه مشكلات و معضلات پايتخت اضافه شود.
در واقع به نظر مي‌رسد براي شهرداران مناطق و پيمانكاران خدمات شهري، خيابان‌ها و معابر اصلي هر منطقه مانند ويترين آن منطقه است كه اگر اين مكان‌ها هر روز بخوبي نظافت شده و زباله‌هايش راس ساعت معين جمع‌آوري شود، همه چيز خوب پيش خواهد رفت و چه بسا روي كم كاري‌هايي كه بيشتر در معابر و كوچه‌هاي فرعي و دورافتاده‌تر اعمال مي‌شود، سرپوش گذاشته مي‌شود.
البته وضعيت شستشوي مخازن زباله در برخي مناطق شهر نيز بهتر از جمع‌آوري زباله‌ها نيست. مسئولان خدمات شهري در حالي تاكيد مي‌كنند پيمانكاران جمع‌آوري زباله در سطح مناطق موظف به شستشوي حداقل 2 بار در هفته مخازن زباله هستند كه بي‌توجهي برخي پيمانكاران خدمات شهري در مناطق در اين زمينه مشهود است.
يكي از شهروندان ساكن منطقه 20 شهر تهران در اين زمينه مي‌گويد: هر روز صبح كه از منزل عازم محل كار مي‌شوم، كارگران پيمانكاري شهرداري را مي‌بينم كه در حال شستشوي مخازن زباله خيابان‌ها و معابر اصلي هستند؛ در حالي كه مخازن زباله معابر فرعي و كوچه‌هاي منتهي به منزل ما تاكنون حتي يك‌بار هم شسته نشده است و به همين دليل همواره بوي نامطبوعي از مخازن به مشام مي‌رسد.

فاصله طبقاتي دامنگير زباله‌ها هم شد
سر نخ هر موضوعي را كه مي‌گيري به نوعي به فاصله طبقاتي و بحث شمال و جنوب شهر مي‌رسي. و در اين ميان معضل زباله‌ها و نظافت شهر هم از اين قاعده مستثنا نيست.
اگرچه رفع فاصله بين شمال و جنوب شهر همواره يكي از وعده‌ها و آرمان‌هاي مديريت شهري در سال‌هاي اخير بوده است، اما اگر نگاهي به وضعيت جمع‌آوري زباله‌ها و نظافت در مناطق شمالي و جنوبي شهر بيندازيم، در‌مي‌يابيم يكسان‌سازي جمع‌آوري زباله‌ها و نظافت و رفت و روب در بالا و پايين شهر از اولين گام‌هايي است كه مديريت شهري بايد براي تحقق اين هدف بردارد.
به ياد نكته جالبي مي‌افتم كه چندي پيش يكي از مسوولان خدمات شهري در گفتگويي به آن اشاره كرده بود. به گفته او، اين يك واقعيت است كه ميزان توجه و اهميت دادن شهرداران مناطق در انجام وظايف محوله از جمله بحث جمع‌آوري زباله و نظافت بسته به اين‌كه در كدام منطقه شهر مشغول به خدمتند متفاوت است.
به طور مثال، در يكي از خيابان‌هاي پر تردد و اصلي مناطق مركزي يا شمال شهر كه روزانه شاهد تردد شهرونداني از همه چيز تميز و مرتب است، شهردار منطقه و پيمانكار مي‌دانند كه اگر حتي يك كاغذ روي زمين بيفتد و يا يك مخزن لبريز از زباله باشد، قطعا اين بي‌توجهي و سهل‌انگاري خيلي سريع موجب نارضايتي و اعتراض شهروندان آن محدوده مي‌شود، اما در مقابل هستند معابر و كوچه‌هايي در برخي مناطق جنوبي شهر كه حتي اگر يك كاميون نخاله هم در آن خالي شود، به چشم نخواهد آمد؛ چراكه بجز ساكنان مراجعه‌كننده ديگري ندارد و همين امر موجب مي‌شود نيروهاي پيمانكاري خدمات شهري انجام دقيق و بي‌كم و كاست مسووليت محوله را چندان جدي نگيرند.

نعره كاميون‌هاي جمع‌آوري زباله در نيمه شب
ساعت از 2 نيمه شب گذشته است و شما خسته از مشغله‌هاي روزانه به خوابي شيرين فرو رفته‌ايد. ناگهان با صداي گوشخراش كاميون و در پي آن صداي كارگران خدمات شهري كه مشغول جمع‌آوري زباله‌ و با صداي بلند مشغول صحبت با يكديگرند و مخازن زباله را با سر و صداي زيادي خالي مي‌كنند، بيدار مي‌شويد.
آيا اين منطقي است كه جمع‌آوري زباله‌ها از سطح شهر آنچنان بي حساب و كتاب باشد و نظارت دقيقي بر عملكرد پيمانكاران از سوي شهرداري‌هاي مناطق در اين زمينه صورت نگيرد كه اغلب كار جمع‌آوري زباله‌ها بخصوص در محلات و اطراف منازل مسكوني تا پاسي از نيمه شب به طول بينجامد و سلب آرامش و آسايش شهرونداني را كه خسته از يك روز كاري سر بر بالين گذاشته‌اند، به همراه داشته باشد؟
اگر همچنان‌كه بيرون گذاشتن زباله از منازل در طول روز و يا قبل و بعد از ساعت 9 شب از سوي شهروندان را نوعي رعايت نشدن قوانين شهرنشيني محسوب كنيم، پس در مقابل جمع‌آوري زباله‌ها در نيمه‌هاي شب آن هم با سر و صداي زياد ماشين‌آلات و كاميون‌هاي بزرگ جمع‌آوري زباله آن هم در اطراف منازل مسكوني را نيز مي‌توان مصداقي از تضييع حقوق شهروندي ناميد كه متاسفانه از سوي برخي پيمانكاران طرف قرارداد با شهرداري تهران ناديده گرفته مي‌شود.

طرح جهادي 137 يادش بخير!
يادش بخير روزهايي كه طرح جهادي 137 در سطح مناطق و محلات شهر تهران اجرا مي‌شد. قطعا شما هم آن روزها را به ياد داريد. آن روزها اگر به يكي از مناطقي كه قرار بود آن هفته طرح جهادي 137 در آن اجرا شود سري مي‌زديد، متوجه جنب و جوش شهرداري منطقه براي پاكيزگي و نظافت معابر و محلات با بسيج شبانه‌روزي تمام نيروهايش مي‌شديد. كوچه‌ها و محلاتي كه مدت‌ها رنگ كارگران خدمات شهري را به خود نمي‌ديد و زباله‌ها در درون مخازن تلنبار مي‌شد، حالا به يكباره متحول مي‌شد.
جالب اينجاست، وقتي پاي صحبت تعدادي از شهرونداني كه طرح جهادي 137 در منطقه آنها اجرا مي‌شد، مي‌نشستيم، اغلب از گذرا بودن اين دوره گلايه مي‌كردند و مي‌گفتند همه اين كارها موقتي است و فقط به دليل اين‌كه شهردار تهران يا معاونان وي طي اين مدت از منطقه بازديد مي‌كنند، شهرداري منطقه اينقدر بحث نظافت، رفت و روب و جمع‌آوري زباله‌ها را جدي گرفته و اگر باور نداريد مي‌توانيد 2 هفته ديگر به اينجا بياييد و خودتان از نزديك ببينيد چطور همه چيز به شكل اول درمي‌آيد.
اما حالا كه ديگر ماه‌هاست از اجراي طرح جهادي 137 در سطح مناطق و طبعا دلهره شهرداران مناطق از آن بازديدهاي دوره‌اي خبري نيست، به نظر مي‌رسد نظافت و رفت و روب و جمع‌آوري زباله بويژه در محلات فرعي و كوچه‌ها آنچنان كه بايد از سوي شهرداري‌ها جدي گرفته نمي‌شود و از سوي ديگر، پيمانكاران و نيروهاي خدماتي آنها به عنوان عوامل اجرايي نيز به دليل نبود دقت و نظارت جدي از سوي شهرداران مناطق در انجام وظايف خود كوتاهي مي‌كنند.
مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران با تاكيد بر اين‌كه زباله‌هاي تمام مناطق تهران هر شب جمع‌آوري مي‌شود، پيمانكاران هر شب كار جمع‌آوري زباله‌ها در مناطق را از ساعت 21 آغاز كرده و بايد تا ساعت 5 صبح شهر را تميز تحويل دهند، مي‌افزايد: اين‌كه در برخي محلات شهروندان در اوايل روز مشاهده مي‌كنند كه مخازن زباله پر بوده و زباله آنها خالي نشده، به اين معني نيست كه پيمانكار زباله‌ها را جمع‌آوري نكرده، بلكه به رعايت نكردن برخي شهروندان برمي‌گردد كه هنوز چند ساعتي از جمع‌آوري زباله‌ها نگذشته، بدون توجه به اين‌كه چه ساعتي از روز است، زباله‌هاي خود را از منزل خارج مي‌كنند و درون مخازن زباله مي‌ريزند، درحالي‌كه اين كار را فقط بايد در ساعت 21 انجام دهند.
سليمي با بيان اين‌كه شهرداران مناطق و نواحي مسوول كنترل و نظارت بر كار پيمانكاران خدمات شهري در بحث جمع‌آوري زباله و نظافت هستند، درخصوص نحوه برخورد با پيمانكاران متخلف كه در انجام وظايف محوله كم كاري مي‌كنند، مي‌گويد: به شهرداران مناطق و نواحي ابلاغ شده كه در صورت محرز شدن تخلفات پيمانكاران در مرحله اول به آنها تذكر دهند و متخلفان را جريمه كنند و در نهايت در صورت ادامه روند با پيمانكار مربوطه لغو قرارداد كرده و با پيمانكار ديگري كار را ادامه بدهند.

ناچاريم زباله برخي مناطق را 4 بار جمع كنيم
سليمي ادامه مي‌دهد: هم اكنون زباله‌هاي تمام مناطق شهر حداقل يك‌بار در روز جمع‌آوري مي‌شود، اما در برخي مناطق مانند محدوده اطراف بازار كه متاسفانه كسبه در هر ساعت از روز زباله‌هاي خود را در معابر و جوي‌هاي آب مي‌ريزند و از سوي ديگر، تردد مردم براي خريد بيشتر است، پيمانكاران مجبورند روزانه 3 تا 4 بار زباله جمع‌آوري كنند.

جمع‌آوري زباله محلات مسكوني فقط اوايل شب
سليمي در پاسخ به اين پرسش كه چرا نيروهاي پيمانكاري نيمه‌هاي شب به جمع‌آوري زباله از اطراف مناطق مسكوني اقدام و با اين كار آرامش ساكنان محل را سلب مي‌كند نيز مي‌گويد: به شهروندان اطلاع‌رساني شده كه راس ساعت 21 زباله‌هاي خود را از منزل خارج كنند و از چند دقيقه بعد هم كار جمع‌آوري زباله به وسيله ماشين‌آلات جمع‌آوري زباله درسطح مناطق آغاز مي‌شود، اما با توجه به وسعت مناطق ممكن است زباله‌هاي يك ناحيه از يك منطقه تا ساعت 10 شب به اتمام برسد، اما تا نيروهاي خدمات شهري عازم ناحيه ديگري از همان منطقه شوند كار جمع‌آوري زباله شان به ساعت 12 برسد و به همين ترتيب اين كار ادامه يابد تا ساعت 5 صبح كه تمام زباله‌هاي يك منطقه جمع‌آوري شود.
اما مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران بار ديگر تاكيد مي‌كند كه به تمام پيمانكاران ابلاغ شده است كه براي رفاه حال شهروندان كار جمع‌آوري زباله را از ساعت 21 شب از مناطق مسكوني آغاز كنند و پس از اتمام به سمت جمع‌آوري زباله از معابر و خيابان‌هاي اصلي منطقه بروند تا اگر كار تا نيمه‌هاي شب هم ادامه يافت ديگر در اطراف منازل مسكوني نباشد كه سر و صداي ماشين‌آلات موجب سلب آرامش و استراحت ساكنان شود.
ضمن اين‌كه به پيمانكاران تاكيد شده حتما براي رفع نواقصي كه موجب سر و صداي ماشين‌آلات جمع‌آوري زباله مي‌شود، اقدام كنند و همچنين از نيروهاي خدماتي خود نيز بخواهند كه كار جمع‌آوري زباله‌ها را بدون ايجاد سر و صدا انجام دهند.
صرف نظر از مشكلات و نواقصي كه سيستم جمع‌آوري زباله در پايتخت با آن مواجه است، به نظر مي‌رسد نبايد نقش شهروندان را در داشتن شهري تميز و زيبا ناديده گرفت. فرهنگ شهروندي اصلي است كه همچنان بايد روي آموزش و تاكيد بر اهميت آن از سوي مسوولان و متوليان امر براي شهروندان تهراني بيش از گذشته كار شود.
شهروندان يك شهر بايد بدانند زندگي كردن در يك شهر و بهره‌مندي از خدمات دستگاه‌ها و سازمان‌هاي خدماتي متقابلا مستلزم رعايت اصول شهروندي و پايبندي به قوانين شهرنشيني است.
پس زماني مي‌توانيم از متوليان امر انتظار انجام درست وظايف و مسووليت‌هاي محوله را داشته باشيم كه به عنوان يك شهروند به آن بخش از وظيفه خود در اين زمينه عمل و داشتن شهري پاكيزه را از خود شروع كنيم.

 
 

مزاحمت‌هاي بي‌هويت‌!!!
بررسي توليد 100 داروي جديد
بيمه بيكاري با توافق كارگر و كارفرما

 
   
 
 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار