پنجشنبه 28 خرداد 1405

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی فرهنگ و هنر رسانه ملي در آستانه فصلي جديد

 
 

يكشنبه 26 مهر 1388

رسانه ملي در آستانه فصلي جديد

 
 

مهندس عزت‌الله ضرغامي، رئيس سازمان صداوسيما، ديروز نتيجه ديدار خود با رهبر معظم انقلاب را اعلام كرد.

مهندس عزت‌الله ضرغامي، رئيس سازمان صداوسيما، ديروز نتيجه ديدار خود با رهبر معظم انقلاب را اعلام كرد. نتيجه اين ديدار را مي‌توان در چند جمله خلاصه كرد؛ توجه بيشتر رسانه ملي به برنامه‌هاي معرفتي، آموزه‌هاي ديني، زنان، خانواده و... با بيان غيرمستقيم.
به تعبير ضرغامي: رهنمودهاي رهبري صرفا مبتني بر آسيب‌شناسي يا ترسيم مسير صحيح حركت رسانه نبود؛ بلكه با نگاه هنرمندانه و زمان‌شناسي هوشمندانه در طرح بعضي روش‌ها و نهايتا خلق فرصت‌هاي جديد، افق تازه و اميدبخشي براي حاكميت گسترده‌تر روح پيام الهي و انساني در توليدات رسانه ملي فراهم نمود.
در 5 سالي كه گذشت، اتفاقات خوبي در حوزه تلويزيون افتاد كه نمي‌توان بسادگي از آنها گذشت. بهترين اتفاق را مي‌توان در زمينه سريال‌سازي با استفاده از موضوعات نو و بكر دانست؛ موضوعاتي كه به‌صورت غيرمستقيم، زنان و خانواده را مدنظر داشت.
سريال «زير تيغ» را مي‌توان از اولين سريال‌هايي دانست كه با موضوع خانواده در شبكه يك سيما توليد و پخش شد. در اين سريال پرويز پرستويي پس از سال‌ها حاضر شده بود در يك سريال تلويزيوني بازي كند.
زير تيغ توانست مخاطبان زيادي را جذب كند و جوايز معتبر داخلي و خارجي را از آن خود سازد. زيرتيغ پس از سال‌ها كه سريال‌هاي تلويزيوني زير بار تجمل‌گرايي كمر خم كرده بودند، به محله‌اي قديمي رفت و زندگي‌ سنتي را به نمايش گذاشت؛ زندگياي كه در آن احترام به پدر، مادر، فرزند، رفاقت و گذشت حرف اول را مي‌زد؛ اما از واپسگرايي در آن خبري نبود و سنت به معناي عقب‌افتادگي معنا نشده بود.
هيچ‌كدام از ما يادمان نمي‌رود كه با پخش سريال «ساعت شني» چه موجي در اجتماع به وجود آمد و موافقان و مخالفان موضوع سريال ساعت شني در باب اين اثر تلويزيوني چه‌ها گفتند. موجي كه ايجاد شد، نشان از راهي تازه مي‌داد كه تلويزيون آغاز كرده بود؛ تلويزيوني كه مي‌خواست آسيب‌هاي اجتماع را بيان كند؛ هرچند اگر به مذاق گروهي خوش نيايد. در اين سريال هم غيرمستقيم درباره خانواده گفته شد و زناني كه اساس و ركن خانه و اجتماع هستند.
سريال ساعت شني منشوري بود كه مي‌توانستي انواع زنان جامعه با طرز تفكر خاصشان را در آن ببيني. موج بعدي مربوط به سريال «مرگ تدريجي يك رويا بود» كه فريدون جيراني آن را كارگرداني كرد و با جسارت فاصله بين سنت و مدرنيته را در جامعه ما نشان داد و آسيب‌هايي را كه حركت بي‌رويه از سنت به مدرنيته همراه خواهد داشت را به مخاطب گوشزد كرد. او باز هم از خانواده گفت؛ خانواده‌هايي كه دوام مي‌آورند و خانواده‌هايي كه از هم مي‌پاشند.
سريال «ميوه ممنوعه» ساخته حسن فتحي را هم بايد از بهترين‌هاي دوره 5 سال اول اين دوران به شمار آورد؛ سريالي كه خانواده، اعتقادات مذهبي، ثروت، آسايش، زياده‌خواهي، دنباله‌روي از اميال و... را با درامي محكم به مردم نشان داد و آنها را متاثر كرد.
ميوه ممنوعه از سريال‌هايي بود كه فرهيختگان جامعه را به تحسين واداشت. همان گونه كه سريال «مدار صفر درجه» به كارگرداني فتحي همين مسير را طي كرد و با داستاني گرم و شخصيت‌هايي باورپذير، تفاوت صهيونيزم و دين يهود را آشكار ساخت.

افشاكننده هزاران چهره
ضرغامي همواره با تصويب سوژه‌هاي حساس و آغاز به كار توليد آنها نشان داده است كه جسارت طرح مشكلات جامعه را در قالب سريال‌هاي نمايشي كه بيشترين آمار مخاطب را به خود اختصاص مي‌دهند دارد؛ مشكلاتي كه شايد از منظر گروهي بايد رسانه ملي از كنار آنها بسادگي بگذرد. سريال «مرد هزار چهره» ساخته مهران مديري را كمتر كسي از ياد خواهد برد.
شخصيت مسعود شصت‌چي كه در اين سريال خلق شد، يكي از ناب‌ترين شخصيت‌هاي كميكي بود كه سال‌هاي آتي را نيز مي‌تواند تغذيه كند و معلوم نيست دوباره و در چه زماني بتواند به صحنه برگردد.
مسعود شصت‌چي همانقدر براي مخاطبان ناب بود كه روح سرگردان سريال «حلقه سبز» كه ابراهيم حاتمي‌كيا آن را براي شبكه 3 ساخت و براي اولين بار در يك اثر تلويزيوني به شكل هنرمندانه روحي را به نمايش گذاشت كه وسوسه زنده ماندن او را رها نمي‌كرد.
تا اينجاي مطلب از كارگرداناني مانند جيراني و حاتمي‌كيا گفتيم كه در چند سال اخير به تلويزيون آمدند و كار كردند، همچنان كه مي‌توانيم از ديگر كارگردانان مانند كمال تبريزي بگوييم كه سريال «شهريار» را كارگرداني كرد يا احمد اميني كه با ساخت سريال «اولين شب آرامش» به سينما برنگشت و سريال «بي‌گناهان» را ساخت و اين روزها مشغول پيش‌توليد يك تله‌فيلم است.
از عليرضا رئيسيان، رئيس كانون كارگردانان سينما هم مي‌توان گفت كه تهيه‌كنندگي چندين تله‌فيلم را به عهده گرفت و ساخت آنها را به كارگرداناني مانند كرم‌پور، ميري، محمدعلي طالبي و... سپرد. كيومرث پوراحمد هم براي تلويزيون فيلم به‌يادماندني «اتوبوس شب» را كارگرداني كرد؛ همچنان كه رسول صدرعاملي سه‌گانه «در انتظار معجزه» را براي شبكه يك سيما مقابل دوربين برد و سيروس الوند هم بعد از ساخت چند تله‌فيلم، سريال «خسته‌دلان» را شروع كرد تا نشان دهد كار در تلويزيون، راحت‌تر و بازتر از سينماست.
محمدرضا هنرمند با ساخت سريال «آشپزباشي» با موضوع خانواده و نقش زنان در جامعه امروزي نشان داد سيما هنوز هم مي‌خواهد براي روايت داستان‌هاي جذاب اجتماعي از حضور بازيگراني مانند پرويز پرستويي كه حرف اول را در زمينه بازيگري سينما مي‌زنند، استفاده كند.
در 5 سال اخير بيشترين حجم حضور كارگردانان سينما را در تلويزيون شاهد بوده‌ايم كه اين همكاري دوطرفه را مي‌توان براي هر دو طرف مفيد دانست؛ هم كارهاي تلويزيون بهتر شدند و هم دست‌اندركاران سينما ديگر نگران ايام بيكاري كه گاهي طولاني هم مي‌شدند نبوده و نيستند.
هر كدام از اين كارگردانان كه با نگاه سينمايي خود به سيما آمدند، موضوع و سوژه‌اي جديد با خود آوردند كه كار شد و مردم نتيجه آن را به شكل سريال و تله‌فيلم ديدند.
البته در اين ميان نبايد از بازار كار پررونقي كه براي كارگردانان، نويسنده‌ها، بازيگران و عوامل فني فراهم شد، غافل ماند. با كمي دقت مي‌توان به تفاوت دستمزدها در 5 سال اخير با سال‌هاي قبل پي برد. رسانه ملي با محور قرار دادن توليدات داخلي براي بسياري شغل فراهم كرد و زندگي‌ها را رونق بخشيد.
با نگاهي به حضور كارگردانان سينما در تلويزيون و فيلمنامه‌ها و سريال‌هايي كه آنها در دست تهيه دارند، مي‌توان پيش‌بيني كرد همكاري سينماگران با تلويزيون ادامه پيدا كند، چنان‌كه داريوش مهرجويي تصميم دارد سريال «زكريا رازي» را براي سيما كارگرداني كند و جيراني هم در تدارك ساخت سريالي ديگري براي شبكه 2 سيماست و اولين سريال مازيار ميري با نام «گاو صندوق» در مرحله آماده‌سازي قرار دارد.
در اين ميان نبايد سريال‌هايي را كه درباره زندگي فرماندهان جنگ ساخته مي‌شود، ناديده گرفت؛ مانند سريالي كه يدالله صمدي درباره زندگي شهيد بابايي كارگرداني مي‌كند.

تاريخ ورق مي‌خورد
اگر تاريخ را بشناسيم و باور كنيم، با اين شناخت مي‌توانيم مانع بيشتر اتفاقات ناخوشايند باشيم. از اين نظر مي‌توان گفت تلويزيون ايران بعد از پيروزي انقلاب سهم بسزايي در روايت تاريخ معاصر داشته و دارد.
تلويزيون با سريال‌هايي مانند سربداران و هزار دستان آغاز كرد و با سريال‌هايي چون كيف انگليسي، كارآگاه علوي و خانه‌اي در تاريكي ادامه داد و اكنون با سريال‌هايي مانند عمارت فرنگي و در چشم باد، تاريخ معاصر را به مردم نشان مي‌دهد و در آينده هم با سريال‌هايي مانند «كلاه پهلوي» و «سرزمين كهن» كه در دست توليد هستند، راه خود را ادامه مي‌دهد.
نمايش تاريخ شيعه و زندگي پيامبران هنوز هم يكي از دغدغه‌هاي اصلي مديران سازمان صداوسيماست. توليد و پخش سريال «يوسف پيامبر» را مي‌توان بر همين اساس دانست. همچنين سريال «مختارنامه» را كه چندسالي است داوود ميرباقري درگير ساخت آن است.
سريال‌هايي با موضوع ماوراء و باورهاي ديني در چند سال اخير از پرمخاطب‌ترين برنامه‌هاي تلويزيوني بوده‌اند كه از آن ميان مي‌توان به سريال اغماء، روز حسرت، صاحبدلان و... اشاره كرد.
به همه اينها كه گفته شد مي‌توان برنامه‌هاي غيرنمايشي را هم اضافه كرد؛ برنامه‌هايي كه در قالب مستند، گفتگو و... ساخته شدند و توانستند مخاطبان زيادي را با مسائل روز آشنا كنند و آنها را از آسيب‌هاي احتمالي برهانند كه از ميان آنها مي‌توان به برنامه چراغ، هزار راه نرفته، ماه عسل، گلبرگ، شوك و... اشاره كرد.
صداوسيما 5 سال پيش با استفاده از رهنمودهاي رهبر انقلاب سخنان و راهكارهاي كارشناسان حوزه‌هاي مختلف، منشور «افق رسانه» را تدوين كرد؛ افقي كه رسانه ملي را به آينده‌اي روشن رهنمون مي‌كند؛ افقي كه با بيانات رهبر معظم انقلاب راه آن روشن‌تر خواهد بود.
مسلما در اين افق، آموزه‌هاي ديني عمق بيشتري خواهد داشت؛ آموزه‌هايي كه بتوانند جوانان را با معرفت‌هاي مذهبي آشنا سازند تا آنها راه را از كژراهه بهتر تشخيص دهند.
كشور ما در سال‌هاي اخير پيشرفت‌هاي علمي زيادي داشته است كه حتما بايد به آنها توجه خاصي شود و ساخت سريالي مانند فاكتور هشت ادامه يابد. دانشمندان اين سرزمين از طريق رسانه ملي مي‌توانند جهاني شوند ، پس بايد آنها هم به برنامه‌هاي تلويزيوني راه يابند و از چنان ساختاري تبعيت كنند كه جهان خواهان ديدن آنها باشد، سريال‌هايي مانند «نردبام آسمان» و زندگي غياث‌الدين مي‌تواند در جهان مطرح شود، همان گونه كه سريال روزگار قريب مي‌تواند دكتر قريب و پايه‌گذار طب كودكان در ايران را به جامعه ما و جهانيان بشناساند.
به اين ترتيب، سال‌هاي آتي را مي‌توان سال‌هايي دانست كه رسانه ملي، ايران بزرگ را به دنيا بهتر معرفي خواهد كرد.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
مدیریت حضور کارکنان با استانداران است
:: فناوری اطلاعات ::
پایان ممنوعیت پرحاشیه؛ واردات تمام برندهای موبایل، آزاد اعلام شد
:: روی خط جوانی ::
دلیل نوعروس برای طلاق 6 ماه بعد از عقد چه بود؟
:: ورزش ::
اولادقباد کوتاه آمد: قدردان آقای شمسایی هستم
:: فرهنگ و هنر ::
تشییع پیکر بهروز رضوی
:: حوادث ::
اختلاف بر سر مبلغ رهن یک خانه به قتل منجر شد

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار