جمعه 10 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار خارجی روزی روزگاری بهار كوتاه بوداپست آغاز شد

 
 

جام جم انلاین , يكشنبه 1 آبان 1390

بهار كوتاه بوداپست آغاز شد

 
 

بهار بوداپست 13روز دوام داشت و پس از سرکوب مردم توسط ارتش هاي شوروي تبديل به خزاني شد که تا زمان سقوط ديوار برلين و فروپاشي اتحاد جماهير شوروي ادامه يافت.

هموطن آنلاين_ 55 سال پيش در روز 23 اکتبر سال 1956 ميلادي ساکنان شهر بوداپست ، پايتخت مجارستان ، دست به تظاهرات گسترده اي عليه دولت کمونيستي ارنو گرو و دست نشانده اتحاد جماهير شوروي مي زنند.
چند روز پيش از اين ، ارنو گرو ، دبيرکل حزب کمونيست مجارستان دستور تيراندازي به سوي دانشجويان معترض را در شهر بوداپست صادر کرده بود.
تظاهرات انبوه مردم به سرعت به يک قيام عمومي تبديل شده و مردم خشمگين و به ستوه آمده کليه نمادهاي حکومت کمونيستي را نابود مي کنند. درپي مرگ جوزف استالين ، ديکتاتور شوروي در سال 1953 ميلادي يک جريان استالين زدايي در اتحاد جماهير شوروي شکل گرفته بود.
هشت ماه پيش از اين تاريخ ، نيکيتا خروشچف دبيرکل حزب کمونيست و رهبر شوروي در جريان کنگره بيستم حزب کمونيست شوروي در مسکو با ارايه گزارشي در مورد جنايات استالين به شدت از او انتقاد کرده بود.
جوزف استالين نزديک به 30 سال با مشتي آهنين و ايجاد رعب و وحشت توسط سازمان هاي امنيتي اش توانسته بود بر شوروي حکمراني کند.در دوران قدرت او ، ميليون ها نفر از مردم شوروي و سپس اروپاي شرقي به قتل رسيده و ميليون ها نفر ديگر در گولاگ ها زندگي طاقت فرسا و مرگباري را سپري مي کردند.
با مرگ استالين موجي از اميدواري در اتحاد شوروي و کشورهاي اروپاي شرقي که پس از جنگ جهاني دوم رژيم کمونيستي به آنها تحميل شده بود به راه افتاد.
دو روز قبل از تظاهرات بوداپست ، لهستاني ها توانسته بودند گومولکا رهبر اصلاح طلب خود را به قدرت بازگردانند.
مجارها نيز به نوبه خود خواستار بازگشت ايمره ناگي ، نخست وزير سابق شدند که يک کمونيست ميانه رو بود و در سال 1955 ميلادي و به دليل افشاي زودهنگام جنايات استالين از کار برکنار شده بود.
ارتش اشغالگر شوروي با بي ميلي قصد مداخله در تظاهرات بوداپست را داشت اما در 27 اکتبر از شهر بوداپست عقب نشيني مي کند.
يوري آندروپف ، سفير وقت شوروي در مجارستان و حاکم واقعي اين کشور با بازگشت ايمره ناگي به قدرت موافقت مي کند.
يوري آندروپف در سال 1967ميلادي رييس سازمان قدرتمند ک.گ.ب شده و در سال 1982 ميلادي رهبر شوروي مي شود.
ايمره ناگي به سرعت تحت تاثير هيجان عمومي قرار مي گيرد.او يک دولت ائتلافي تشکيل داده و خروج مجارستان از پيمان ورشو را اعلام مي کند.مقامات دولتي دستور برچيده شدن سيم هاي خاردار در مرز با اتريش را مي دهند.
اين اقدامات فراتر از تحمل شوروي بود.در روز چهارم نوامبر ، نيروهاي ارتش سرخ شهر بوداپست را اشغال و قيام کنندگان را با بي رحمي سرکوب مي کنند.در ساير مناطق مجارستان نبردهاي مردمي با نيروهاي اشغالگر شوروي دو هفته ادامه يافته و سرانجام خاتمه مي پذيرد.
در جريان سرکوب قيام بوداپست و مجارستان 200 هزار نفر از مردم اين کشور توسط نيروهاي شوروي کشته مي شوند. حدود 160 هزار نفر با خوش اقبالي به غرب فرار مي کنند.
در جريان قيام مردم بوداپست ، ايستگاه راديو آزاد اروپا که توسط سازمان جاسوسي آمريکا ، «سيا» اداره مي شد بي وقفه به تشويق قيام مجارها مي پرداخت و به آنها اطمينان مي داد در صورت مداخله نظامي شوروي ، ارتش هاي غربي به کمک آنها خواهد شتافت.
با اين حال ، هنگام حمله ارتش شوروي و قتل عام مردم بوداپست و ساير نقاط مجارستان ، غرب فقط يک نظاره گر بود.
علاوه بر اين ، در آن هنگام فرانسوي ها و انگليسي ها با همدستي اسراييلي ها به کانال سوئز حمله کرده بودند زيرا جمال عبدالناصر کانال سوئز را ملي اعلام کرده بود و توجه غرب بيشتر معطوف به کانال سوئز بود تا قيام غم انگيز مردم بوداپست.
به اين ترتيب ، در روز 23اکتبر سال 1956 ميلادي ساکنان شهر بوداپست دست به تظاهرات گسترده اي عليه دولت ارنو گرو مي زنند.مجارها از حکومت کمونيستي که شوروي به آنها تحميل کرده بود به ستوه آمده بودند.
قيام و آزادي مجارستان فقط 13 روز طول کشيد و در روز چهارم نوامبر ارتش سرخ شوروي بي رحمانه قيام بوداپست را سرکوب کرد و هزاران نفر را در اين شهر به قتل رساند.
در جريان قيام غم انگيز بوداپست و ساير مناطق مجارستان 200 هزار نفر از مردم توسط سربازان شوروي قتل عام شده و ده ها هزار نفر ديگر به اردوگاه هاي سيبري تبعيد شدند.
ايمره ناگي نخست وزير و پال مالتر فرمانده نظامي توسط نيروهاي شوروي دستگير شده و در ژوئن سال 1958ميلادي تيرباران شدند.
بهار بوداپست فقط 13روز دوام داشت و پس از سرکوب وحشيانه مردم توسط ارتش هاي شوروي تبديل به خزاني شد که تا زمان سقوط ديوار برلين و فروپاشي اتحاد جماهير شوروي ادامه يافت.

 
 

نبرد دريايي ترافالگار،پايان حيات نلسون

 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
چهار مظنون در رابطه با پرونده مرحوم مهرجویی بازداشت شده‌اند

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار